Hymna, borovička a po papuli
Tomáš Bachan (44), majiteľ reštaurácie Kantína u Fullov, Ružomberok
- Pri príchode hymna. Potom borovička. Obsluha v krojoch. Pri odchode a platení po papuli.
Kapustnica a hrachový prívarok
Anna (63), dôchodkyňa, bývalá kuchárka, Košice
- Ak bude národné menu na báze dobrovoľnosti, môže to byť len na prospech veci. Na druhej strane v reštauráciách, ktoré sa špecializujú na slovenskú kuchyňu, sú tieto jedlá k dispozícii už teraz v stálom menu. Z tradičných jedál by mohli prinajmenšom na východe preraziť z polievok kapustnica či bryndzová polievka so zemiakmi, z druhých jedál bryndzové pirohy, džatky či hrachový prívarok s údeným mäsom. Ako dezert napríklad makový závin.
Pečené prasa, knedľa a kapusta
Zdenek (68) s manželkou Pavlou (60), Makov (okr. Čadca)
- Keďže milujeme pečené prasiatko, my by sme odkázali pánovi Dankovi, nech dopraje ľuďom a urobí ako národné jedlo aj pečené prasiatko, prípadne tradičné mäso s knedľou a kapustou. Dokonca si myslíme, že by nebolo zlé, ak by dal aj svoj recept, možno sa v ňom skrýva nevídaný talent v kuchyni.
Hlavný chod bryndzové halušky
Daniel Hrivňák (36), šéfkuchár a majiteľ salaša Sobotišťan, Senica
- Ako poznám pána Danka, tak by bolo určite trojchodové. Prvý chod - slovenský znak. Druhý chod - slovenská hymna a tretí chod by bol odchod. A teraz vážne... Je to veľmi ťažká téma zostaviť národné menu. Nemalo by sa zabúdať na sezónnosť surovín, v druhom rade na lokálnosť surovín a v neposlednom rade na ekonomickú situáciu daného kraja. Ale pokiaľ by ani jednu z týchto vecí nemal v pláne zohľadniť, tak správne menu na základe našich predkov by bolo polievka máčanka alebo kapustnica, hlavný chod bryndzové halušky so slaninou alebo bryndzové pirohy s kyslou smotanou a praženou cibuľou, dezert ťahaná maková štrúdľa alebo opekance.