Danko sa zamiešal už aj do gastronómie, Slováci reagujú: Andrej, takéto národné menu chceme!
9. 11. 2023, 12:00

Zdroj: anc
V našich stravovacích a pohostinských zariadeniach možno čoskoro pribudne nové unikátne menu. Predseda SNS Andrej Danko totiž prišiel s nápadom, že by sa malo uvažovať o jednotnom „národnom menu“ pre reštaurácie. Keďže zatiaľ nemá konkrétnu predstavu, čo presne by malo toto špeciálne menu obsahovať, oslovili sme obyvateľov Slovenska, aby mu poradili. Veríme, že ho ich odpovede inšpirujú.
Zdroj: anc
Zdroj: red
Zdroj: red
Galéria k článku
Hymna, borovička a po papuli
Tomáš Bachan (44), majiteľ reštaurácie Kantína u Fullov, Ružomberok
- Pri príchode hymna. Potom borovička. Obsluha v krojoch. Pri odchode a platení po papuli.
Anketa
Myslíte, že vytvorenie jednotného národného menu je dobrý nápad?
Kapustnica a hrachový prívarok
Anna (63), dôchodkyňa, bývalá kuchárka, Košice
- Ak bude národné menu na báze dobrovoľnosti, môže to byť len na prospech veci. Na druhej strane v reštauráciách, ktoré sa špecializujú na slovenskú kuchyňu, sú tieto jedlá k dispozícii už teraz v stálom menu. Z tradičných jedál by mohli prinajmenšom na východe preraziť z polievok kapustnica či bryndzová polievka so zemiakmi, z druhých jedál bryndzové pirohy, džatky či hrachový prívarok s údeným mäsom. Ako dezert napríklad makový závin.
Pečené prasa, knedľa a kapusta
Zdenek (68) s manželkou Pavlou (60), Makov (okr. Čadca)
- Keďže milujeme pečené prasiatko, my by sme odkázali pánovi Dankovi, nech dopraje ľuďom a urobí ako národné jedlo aj pečené prasiatko, prípadne tradičné mäso s knedľou a kapustou. Dokonca si myslíme, že by nebolo zlé, ak by dal aj svoj recept, možno sa v ňom skrýva nevídaný talent v kuchyni.
Hlavný chod bryndzové halušky
Daniel Hrivňák (36), šéfkuchár a majiteľ salaša Sobotišťan, Senica
- Ako poznám pána Danka, tak by bolo určite trojchodové. Prvý chod - slovenský znak. Druhý chod - slovenská hymna a tretí chod by bol odchod. A teraz vážne... Je to veľmi ťažká téma zostaviť národné menu. Nemalo by sa zabúdať na sezónnosť surovín, v druhom rade na lokálnosť surovín a v neposlednom rade na ekonomickú situáciu daného kraja. Ale pokiaľ by ani jednu z týchto vecí nemal v pláne zohľadniť, tak správne menu na základe našich predkov by bolo polievka máčanka alebo kapustnica, hlavný chod bryndzové halušky so slaninou alebo bryndzové pirohy s kyslou smotanou a praženou cibuľou, dezert ťahaná maková štrúdľa alebo opekance.