Polievka minestrone s paradajkamia parmezánom
Na 6 porcií potrebujeme:
- olivový olej
- 2 mrkvy
- ½ zeleru
- 3 petržleny
- soľ
- čierne mleté korenie
- 4 strúčiky cesnaku
- 8 stoniek stonkového zeleru
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 4 bobkové listy
- čerstvú bazalku
- čerstvú petržlenovú vňať
- 2 lyžice masla
- 100 ml bieleho suchého vína
- 400 g krájaných lúpaných paradajok
- 2 l zeleninového vývaru alebo vody
- chlieb alebo bagetu
- 100 g mrazeného hrášku
- 100 g mladého špenátu
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g parmezánu
Postup:
Koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler a petržlen) nakrájame na menšie kúsky. Orestujeme v hrnci na oleji a ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak, stonkový zeler a biele časti lahôdkovej cibuľky. Prihodíme bobkové listy a maslo. Premiešame, kým sa maslo rozpustí, a prilejeme biele víno. Keď sa z vína odparí alkohol, do hrnca prilejeme paradajky z konzervy. Prisypeme soľ, korenie a podlejeme vývarom alebo vodou. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť. Pred koncom pridáme hrášok, mladý špenát, nasekanú petržlenovú vňať a bazalku. Pečivo nakrájame na krajce a opečieme na oleji dozlatohneda. Opečené krajce potrieme strúčikom cesnaku.
Servírovanie
Polievku minestrone servírujeme s pečivom a posypeme strúhaným parmezánom.