Z mangových kôstok vyrábajú palivové brikety na využitie v domácnostiach aj spracovateľských podnikoch. Vzniká tak menej odpadu, navyše má projekt pozitívny vplyv na ochranu lesných porastov, ktoré trpia nadmernou ťažbou dreva, uviedla v tlačovej správe hovorkyňa univerzity Tereza Pospíchalová.
Mango je v Kambodži jeden z najdôležitejších poľnohospodárskych produktov. "Predtým bola jeho veľká väčšina vyvážaná v čerstvom stave do zahraničia, ale tiež sa ho veľké množstvo pri sezónnej nadprodukcii skazilo. Teraz čoraz viac spracovateľov vyrába sušené mango, ktoré sa nekazí a dá sa predať aj mimo sezóny. Tým ale začal vznikať nový problém, kedy sa pri spracovaní ovocia vo väčšom množstve hromadí odpad, hlavne mangové kôstky," povedal Peter Nemec z lesníckej a drevárskej fakulty.
Brnenskí vedci vyrobili v spolupráci s laboratóriom biopalív pražskej fakulty tropického poľnohospodárstva brikety z mangových kôstok, ktoré ďalej analyzovali. Materiál má dobré vlastnosti, ako je mechanická odolnosť, vysoká výhrevnosť, nízke emisie oxidov dusíka a uhlíka a nízky obsah popola. Brikety možno spaľovať v kachliach aj kotloch na drevo.
"Na mieste spolupracujeme s firmou Kirirom Food Production, ktorá vyrába sušené mango. V hlavnej sezóne spracuje 200 ton manga denne, z čoho denne putuje asi 60 ton kôstok na smetisko. Tu kôstky hnijú a znečisťujú podzemnú vodu, prípadne sú pomaly nedokonale spaľované, čo silno znečisťuje okolité ovzdušie, "opísal Nemec. Ako paradox označil to, že firma zároveň využíva na vykurovanie sušiarní palivové drevo, čím trpí okolité lesné porasty.
"Podľa našich výpočtov môže podnik zo svojich kôstok denne vyrobiť cca 12 ton kvalitného paliva, čím nahradí viac ako 40 percent svojej spotreby dreva. Jadrá oddelené od kôstky možno navyše speňažiť ako zdroj mangového masla využiteľného v potravinárstve aj kozmetike. Výlisky z jadier po oddelení oleja poslúžia ako zložka do kŕmnych zmesí pre dobytok," doplnil Nemec. Odborníci z Česka tiež pomohli miestnym s výberom mechanizácie pre spracovanie peciek.