Vedeli ste, že medzi najdôležitejšie škodlivé vplyvy na pečeň odborníci radia alkohol, obezitu, cukrovku, stres, lieky, vírusy, ale aj toxické látky z prostredia? Ktoré faktory ju však naopak dokážu ochrániť?
Prinášame niekoľko dôležitých opatrení, ktoré chránia pečeň a pomáhajú, aby ostala zdravá a v dobrej kondícii. Medzi tieto preventívne opatrenia patria:
Pestrá a vyvážená strava podľa zásad zdravej výživy
Zásady racionálnej, pestrej a zdravotne prospešnej výživy sú všeobecne známe. Detailné informácie o nich prináša napríklad Diéta pri ochoreniach pečene. Stručne možno zásady racionálnej výživy, podporujúcej dobré fungovanie a zdravie pečene, zhrnúť do nasledujúcich princípov:
Príjem primeraného množstva energie a základných živín: bielkoviny, sacharidy, tuky.
Konzumácia nutrične bohatých a plnohodnotných potravín s dostatočným zastúpením základných živín a biologicky aktívnych látok (vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, rastlinné živiny) – napríklad ryby, hydina, chudé mäso, mlieko a nízkotučné mliečne výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, rastlinné semená a oleje.
Konzumácia stravy s vysokým obsahom rastlinnej vlákniny: ovocie, zelenina, strukoviny a predovšetkým celozrnné obilné potraviny vrátane chleba, pečiva, ryže a cestovín.
Konzumácia tukov bohatých na jednonenasýtené mastné kyseliny (omega-9) a polynenasýtené mastné kyseliny (omega-6, omega-3): ide najmä o rastlinné oleje, napríklad olivový olej, repkový olej, všetky orechy a rastlinné semená. Obmedziť konzumáciu potravín s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín: ide predovšetkým o živočíšne tuky (maslo, masť, loj, smotanové mliečne potraviny), a nekonzumovať vodíkom stužované rastlinné tuky (ide o niektoré druhy margarínov, ktoré sa vyrobili stužením rastlinných olejov pomocou tzv. hydrogenácie a sú určené predovšetkým na pečenie). Obmedziť konzumáciu priemyselne spracovaných potravín, a to predovšetkým údenín všetkého druhu a potravín s vysokým obsahom soli a cukru.
Abstinencia alebo veľmi striedma konzumácia alkoholických nápojov
Pečeň detoxikuje alkohol tým, že ho vo svojich bunkách mení na ďalšie látky (napríklad na acetaldehyd), z ktorých niektoré sú pre pečeň toxické. Tieto toxické látky vyvolávajú v pečeni zápalové reakcie a poškodzujú pečeňové bunky.
Neodporúča sa ani dlhodobé pravidelné pitie alkoholických nápojov v nižších dávkach, ani nárazové pitie veľkých dávok (napríklad piatkové alebo víkendové „záťahy“). Obe formy správania sú pre pečeň značnou záťažou a môžu spôsobiť jej závažné poškodenie.
Za mierne a tzv. bezpečné pitie sa pokladá maximálna denná konzumácia jedného alkoholického nápoja pre ženy a maximálne dvoch alkoholických nápojov pre mužov. Ľuďom, ktorí majú chorú pečeň, sa neodporúča piť žiaden alkohol, lebo aj malé množstvo alkoholických nápojov môže u nich zhoršiť chorobu pečene.
Správne a bezpečné užívanie liekov
Pečeň je orgán, ktorý musí spracovať všetky látky, ktoré sa do tela dostali konzumáciou stravy a nápojov, dýchaním alebo sa vstrebali cez kožu. Týka sa to nielen liekov, ktoré sú na predpis lekára, ale aj voľne predajných liekov, výživových doplnkov a rastlinných preparátov.
Je preto dôležité pozorne čítať písomné informácie pre užívateľov liekov, ktoré sú povinnou súčasťou všetkých liekov. Týka sa to najmä (aj keď nielen) voľne dostupných liekov, ktoré možno kúpiť aj bez predpisu lekárov. Môže sa tým zamedziť napríklad duplicitnému užívaniu tej istej účinnej látky z rôznych liekov, ktoré môžu mať síce iné obchodné názvy, ale rovnaké alebo podobné zloženie účinných liečivých zložiek. Súčasné užívanie rôznych liekov s obsahom toho istého liečiva môže totiž zapríčiniť duplicitu v užívaní konkrétneho liečiva a následne tým neúmerne zvýšiť jeho dávku, ktorá môže byť pre pečeň toxická
Vyhýbanie sa inhalácii a priamemu kontaktu s toxickými látkami
Pečeň je predovšetkým detoxikačný orgán, ktorý musí zneškodniť a z tela odstrániť mnohé látky, ktoré sme prijali do tráviaceho traktu vo forme potravy, a takisto aj mnohé látky, ktoré sme inhalovali alebo sa vstrebali do tela cez pokožku. Mnohé toxíny, ktoré sú prítomné v prostriedkoch, s ktorými prichádzajú mnohí z nás do priameho kontaktu počas práce alebo v domácnosti (sú to napríklad čistiace prostriedky, organické rozpúšťadlá, aerosólové spreje, prostriedky na ničenie hmyzu a hlodavcov: insekticídy, pesticídy, deratizačné látky), môžu negatívne vplývať na zdravie pečene. Pri práci s týmito látkami a prostriedkami sa preto odporúča opatrnosť. Medzi preventívne opatrenia patrí napríklad používanie ochranných rukavíc, ochranného rúška, časté umývanie rúk, časté vetranie a obmedzenie nechceného vdychovania toxických prchavých látok
Zdravá a pestrá výživa
Zdravá výživa je faktor, ktorý dokáže podporiť správne fungovanie a zdravie pečene. Platí to predovšetkým pre zdravých jedincov, ktorí si chcú uchovať zdravú pečeň. Nositeľom výživy je potrava. Funkciou a cieľom príjmu potravy je dodávka energie a živín a všestranná podpora telesných a mentálnych funkcií organizmu. Potrava sa skladá z celého spektra potravín, pričom každá potravina má presne definované zloženie živín. Konzumácia správne zvolených potravín a nápojov, ktoré zabezpečia vyvážený a pestrý príjem všetkých potrebných živín a primeraný príjem energie, zabezpečí dobrú výživu a podporí zdravie každého jedinca.
Zaujala vás táto téma? Chcete sa dozvedieť viac o tom, ako chrániť svoju pečeň? Máme pre vás tip!
Kniha Diéta pri ochoreniach pečene
Odporúčania lekára, vzorové jedálničky a recepty. Gastroenterológ Peter Minárik, hepatológ Marek Rác a výživová poradkyňa Eva Blaho prinášajú knihu všetkým, ktorí trpia ochoreniami pečene. Oboznamuje čitateľov so základmi správneho stravovania pri jednotlivých pečeňových diagnózach. Zásadnú časť predstavuje až stovka vzorových receptov, ktoré majú poskytnúť praktický návod na vytvorenie správnych stravovacích návykov vedúcich k obnoveniu či udržaniu pečeňového zdravia.
Diéty uvedené v knihe:
- Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava
- Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene vrátane liečby obezity
- Diéta pri hepatitídach
- Diéta pri cirhóze pečene
- Diéta pri iných chorobách pečene
Knihu si už teraz môžete pod váš vianočný stromček objednať TU.