Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.11.2023 00:00 | PR články
PR článok

Viete, ako ochrániť svoju pečeň?

Aj keď má pečeň veľmi dobrú regeneračnú schopnosť a dokáže obnoviť poškodené bunky, dlhodobé pôsobenie viacerých negatívnych faktorov môže byť príčinou závažných porúch funkcie a chorôb pečene.

Vedeli ste, že medzi najdôležitejšie škodlivé vplyvy na pečeň odborníci radia alkohol, obezitu, cukrovku, stres, lieky, vírusy, ale aj toxické látky z prostredia? Ktoré faktory ju však naopak dokážu ochrániť?

Prinášame niekoľko dôležitých opatrení, ktoré chránia pečeň a pomáhajú, aby ostala zdravá a v dobrej kondícii. Medzi tieto preventívne opatrenia patria:
 

Pestrá a vyvážená strava podľa zásad zdravej výživy

Zásady racionálnej, pestrej a zdravotne prospešnej výživy sú všeobecne známe. Detailné informácie o nich prináša napríklad Diéta pri ochoreniach pečene. Stručne možno zásady racionálnej výživy, podporujúcej dobré fungovanie a zdravie pečene, zhrnúť do nasledujúcich princípov:

 

Príjem primeraného množstva energie a základných živín: bielkoviny, sacharidy, tuky.

Konzumácia nutrične bohatých a plnohodnotných potravín s dostatočným zastúpením základných živín a biologicky aktívnych látok (vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, rastlinné živiny) – napríklad ryby, hydina, chudé mäso, mlieko a nízkotučné mliečne výrobky, zelenina, ovocie, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy, rastlinné semená a oleje.

Otvoriť galériu

 

Konzumácia stravy s vysokým obsahom rastlinnej vlákniny: ovocie, zelenina, strukoviny a predovšetkým celozrnné obilné potraviny vrátane chleba, pečiva, ryže a cestovín.

Konzumácia tukov bohatých na jednonenasýtené mastné kyseliny (omega-9) a polynenasýtené mastné kyseliny (omega-6, omega-3): ide najmä o rastlinné oleje, napríklad olivový olej, repkový olej, všetky orechy a rastlinné semená. Obmedziť konzumáciu potravín s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín: ide predovšetkým o živočíšne tuky (maslo, masť, loj, smotanové mliečne potraviny), a nekonzumovať vodíkom stužované rastlinné tuky (ide o niektoré druhy margarínov, ktoré sa vyrobili stužením rastlinných olejov pomocou tzv. hydrogenácie a sú určené predovšetkým na pečenie). Obmedziť konzumáciu priemyselne spracovaných potravín, a to predovšetkým údenín všetkého druhu a potravín s vysokým obsahom soli a cukru.

Otvoriť galériu

 

Abstinencia alebo veľmi striedma konzumácia alkoholických nápojov

Pečeň detoxikuje alkohol tým, že ho vo svojich bunkách mení na ďalšie látky (napríklad na acetaldehyd), z ktorých niektoré sú pre pečeň toxické. Tieto toxické látky vyvolávajú v pečeni zápalové reakcie a poškodzujú pečeňové bunky.

Neodporúča sa ani dlhodobé pravidelné pitie alkoholických nápojov v nižších dávkach, ani nárazové pitie veľkých dávok (napríklad piatkové alebo víkendové „záťahy“). Obe formy správania sú pre pečeň značnou záťažou a môžu spôsobiť jej závažné poškodenie.

Za mierne a tzv. bezpečné pitie sa pokladá maximálna denná konzumácia jedného alkoholického nápoja pre ženy a maximálne dvoch alkoholických nápojov pre mužov. Ľuďom, ktorí majú chorú pečeň, sa neodporúča piť žiaden alkohol, lebo aj malé množstvo alkoholických nápojov môže u nich zhoršiť chorobu pečene.

 

Správne a bezpečné užívanie liekov

Pečeň je orgán, ktorý musí spracovať všetky látky, ktoré sa do tela dostali konzumáciou stravy a nápojov, dýchaním alebo sa vstrebali cez kožu. Týka sa to nielen liekov, ktoré sú na predpis lekára, ale aj voľne predajných liekov, výživových doplnkov a rastlinných preparátov.

Je preto dôležité pozorne čítať písomné informácie pre užívateľov liekov, ktoré sú povinnou súčasťou všetkých liekov. Týka sa to najmä (aj keď nielen) voľne dostupných liekov, ktoré možno kúpiť aj bez predpisu lekárov. Môže sa tým zamedziť napríklad duplicitnému užívaniu tej istej účinnej látky z rôznych liekov, ktoré môžu mať síce iné obchodné názvy, ale rovnaké alebo podobné zloženie účinných liečivých zložiek. Súčasné užívanie rôznych liekov s obsahom toho istého liečiva môže totiž zapríčiniť duplicitu v užívaní konkrétneho liečiva a následne tým neúmerne zvýšiť jeho dávku, ktorá môže byť pre pečeň toxická

 

Vyhýbanie sa inhalácii a priamemu kontaktu s toxickými látkami

Pečeň je predovšetkým detoxikačný orgán, ktorý musí zneškodniť a z tela odstrániť mnohé látky, ktoré sme prijali do tráviaceho traktu vo forme potravy, a takisto aj mnohé látky, ktoré sme inhalovali alebo sa vstrebali do tela cez pokožku. Mnohé toxíny, ktoré sú prítomné v prostriedkoch, s ktorými prichádzajú mnohí z nás do priameho kontaktu počas práce alebo v domácnosti (sú to napríklad čistiace prostriedky, organické rozpúšťadlá, aerosólové spreje, prostriedky na ničenie hmyzu a hlodavcov: insekticídy, pesticídy, deratizačné látky), môžu negatívne vplývať na zdravie pečene. Pri práci s týmito látkami a prostriedkami sa preto odporúča opatrnosť. Medzi preventívne opatrenia patrí napríklad používanie ochranných rukavíc, ochranného rúška, časté umývanie rúk, časté vetranie a obmedzenie nechceného vdychovania toxických prchavých látok

 

Zdravá a pestrá výživa

Zdravá výživa je faktor, ktorý dokáže podporiť správne fungovanie a zdravie pečene. Platí to predovšetkým pre zdravých jedincov, ktorí si chcú uchovať zdravú pečeň. Nositeľom výživy je potrava. Funkciou a cieľom príjmu potravy je dodávka energie a živín a všestranná podpora telesných a mentálnych funkcií organizmu. Potrava sa skladá z celého spektra potravín, pričom každá potravina má presne definované zloženie živín. Konzumácia správne zvolených potravín a nápojov, ktoré zabezpečia vyvážený a pestrý príjem všetkých potrebných živín a primeraný príjem energie, zabezpečí dobrú výživu a podporí zdravie každého jedinca.

 

Zaujala vás táto téma? Chcete sa dozvedieť viac o tom, ako chrániť svoju pečeň? Máme pre vás tip!

Otvoriť galériu

Kniha Diéta pri ochoreniach pečene

Odporúčania lekára, vzorové jedálničky a recepty. Gastroenterológ Peter Minárik, hepatológ Marek Rác a výživová poradkyňa Eva Blaho prinášajú knihu všetkým, ktorí trpia ochoreniami pečene. Oboznamuje čitateľov so základmi správneho stravovania pri jednotlivých pečeňových diagnózach. Zásadnú časť predstavuje až stovka vzorových receptov, ktoré majú poskytnúť praktický návod na vytvorenie správnych stravovacích návykov vedúcich k obnoveniu či udržaniu pečeňového zdravia.

 

Diéty uvedené v knihe:

- Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava

- Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene vrátane liečby obezity

- Diéta pri hepatitídach

- Diéta pri cirhóze pečene

- Diéta pri iných chorobách pečene

Knihu si už teraz môžete pod váš vianočný stromček objednať TU.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Dobrá správa! Toto očkovanie u mužov ZNIŽUJE riziko rakoviny až o POLOVICU
(ilustračné foto)
Nahradí AI spisovateľov? Prekvapivé zistenie vedcov: Vo všetkých príbehoch si všimli jednu zvláštnosť
Pacientom sa po nakazení robia na tele kožné lézie.
Opičie kiahne v Afrike nebezpečne silnejú: Počet prípadov vzrástol o 500 percent
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Netanjahu sa vysmieva OSN do tváre: Slová, ktoré naháňajú strach
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Rusko vo vojne s Ukrajinou ide do extrémov: Toto tam nezažili už vyše 100 rokov!
Na snímke slovenský prezident Peter Pellegrini.
Sviatok všetkých svätých z pohľadu nášho prezidenta: Je to dar, vážme si ho
Sitkom Priatelia je považovaný za jeden z najpopulárnejších seriálov z 90. rokov
Foto
Príde seriál Priatelia o ďalšiu hviezdu? Kolegovia v obavách: FOTO hovorí za všetko
Kanadský premiér Justin Trudeau
Kanadský premiér o situácii na Ukrajine: Každý pocítime dôsledky a bude sa to zhoršovať...
Acid reflux in old women
PRÍZNAK rakoviny, ktorý sa vie skryť za iné ochorenie: Nepodceňujte ho, môže trvať ROKY, kým na to prídu!
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR.
Generálny prokurátor Žilinka o vyšetrovaní prípadu exprezidenta Kisku: Čo si myslí o postupe?
Ilustračné foto
Taxikár dostal sedem rokov basy... Ani vo sne by vám nenapadlo, čo stváral
Michal Mrázik. (archívny záber z turnaja U18)
Mladý slovenský talent nútene ukončil kariéru: Telo povedalo nie