Vyjadrili ste obavu, že ktovie dokedy tá koalícia vydrží. Odkiaľ idú tie pochybnosti?
- Niekedy akoby aj politickí analytici nevedeli čítať tie politické šachy. To nebolo len, že som povedal Ficovi, že sa chcem rozprávať o tej Ukrajine, ale aj som sa vymedzil vo vzťahu k Druckerovi, Hlasu a Dolinkovej. A bolo to aj preto, aby ľahšie vznikalo programové vyhlásenie vlády. Nemôžeme iné rozprávať pred voľbami a potom inak konať. Aj my v SNS máme svoj program. Niekedy, keď sa zablýska a keď si to vyjasníme skôr, tak sa ľahšie pracuje.
Podľa strednodobých priorít v kapitole cestovný ruch v PVV sa hovorí, že chcete podporovať kúpeľníctvo a cyklistiku a zároveň uprednostňujete vidiecku a prírodnú turistiku oproti mestám. Ako to bude vyzerať v praxi?
- Neberte to programové vyhlásenie vlády ako manuál alebo návod na obsluhu Slovenska. Je to rámec. Nie je tam priestor z nejakých slovíčok vytvárať obraz, ten bude vytváraný konkrétnymi zákonmi. Nerobte z jednej vety nejakú dogmu, je zameraná na čerpanie fondov EÚ nastavených na regióny, kde je horšia infraštruktúra a vyššia nezamestnanosť.
Zaujali ste úvahou o národnom menu. Čo by ste v ňom chceli mať?
- To národné je definovanie určitej hrdosti. Pýtali sa ma, čo môže gastronómii pomôcť. Povedal som, že pozrite sa, každý región má nejakú špecialitu a ten štát všade vo svete sa snaží zjednocovať receptúru, ale aj identifikovať suroviny na tie jedlá a na základe toho štát dotuje tú produkciu, pomáha tým podnikateľom. My nechceme nikoho nútiť, že teraz budeš variť len šošovicovú polievku a fazuľovú.