Vo farnosti pečú oblátky niekoľko hodín denne na troch rozličných tradičných strojoch s vygravírovanými vianočnými náboženskými textmi, ktoré sa znázornia na výslednom produkte. „Najskôr sa vypracuje cesto, ktoré je podobné palacinkovému, presný recept však prezradiť nemôžeme, lebo je tajný, nesmie v ňom však chýbať múka, cukor či mlieko.
Následne formu vymastíme olejom a cesto na ňu nanesieme. Vrchnú časť formy zatlačíme a počkáme zhruba 40 - 50 sekúnd, kým sa oblátka upečie. Keď je hotová, opatrne ju vyberieme. Musíme dávať pozor, lebo je horúca, ale aj kvôli tomu, aby sa nepolámala,“ vysvetlila zručná Ľudmila Peregrinová (67).
Fotky z výroby vianočných oblátok si pozrite v galérii.
Dodala, že je dôležité ju po upečení obstrihnúť, aby sa vlhkosť, ktorá zostane v nedopečených okrajoch presahujúcich formu, nepreniesla na ostatné oblátky v balíčku a neznehodnotila ich. Na záver sa oblátky zabalia do balíčka po desiatich kusoch. Počas dňa vyrobia v priemere 800 kusov.
„Pečieme tri týždne každý pracovný deň, takže spolu upečieme asi 12-tisíc kusov,“ zhodli sa farníčky. Ich snahu ocenia zákazníci nielen vo Veľkom Šariši, ale aj v okolitých dedinách, kde sa predávajú tiež. Zisk z predaja poputuje na charitu.
Delikátna pochúťka
- 1 l mlieka
- 600 g hladkej múky
- 250 g kryštálového cukru -
- 2 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 6 lyžíc rozpusteného masla
Fotky z výroby vianočných oblátok si pozrite v galérii.
Postup na prípravu
Mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu, pridáme kryštálový cukor, maslo, vanilkový cukor a počkáme, kým sa maslo roztopí. Následne pridáme vajíčko a dobre premiešame. Nakoniec postupne pridávame múku. Cesto vyšľaháme dohladka. Ak je konzistencia cesta hustá, ešte pridáme mlieko. Ak, naopak je riedka, pridáme múku. Necháme ho chvíľu postáť, prípadne na noc odložíme do chladničky a pred pečením ho treba dať ohriať na izbovú teplotu.