Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Vo farnosti vo Veľkom Šariši sa nezastavia: Tajný recept na najlepšie vianočné oblátky!

Nezastavia sa! Šikovné ženy z Veľkého Šariša (okr. Prešov) začali piecť obľúbené vianočné oblátky. Neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného menu budú podľa tajného receptu intenzívne pripravovať tri týždne, aby mali v obchodoch dostatočné zásoby. Vďaka ich úsiliu sa tak ujde chutná chrumkavá pochúťka azda každému.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vo farnosti pečú oblátky niekoľko hodín denne na troch rozličných tradičných strojoch s vygravírovanými vianočnými náboženskými textmi, ktoré sa znázornia na výslednom produkte. „Najskôr sa vypracuje cesto, ktoré je podobné palacinkovému, presný recept však prezradiť nemôžeme, lebo je tajný, nesmie v ňom však chýbať múka, cukor či mlieko.

Následne formu vymastíme olejom a cesto na ňu nanesieme. Vrchnú časť formy zatlačíme a počkáme zhruba 40 - 50 sekúnd, kým sa oblátka upečie. Keď je hotová, opatrne ju vyberieme. Musíme dávať pozor, lebo je horúca, ale aj kvôli tomu, aby sa nepolámala,“ vysvetlila zručná Ľudmila Peregrinová (67).

 

Fotky z výroby vianočných oblátok si pozrite v galérii.

 

Dodala, že je dôležité ju po upečení obstrihnúť, aby sa vlhkosť, ktorá zostane v nedopečených okrajoch presahujúcich formu, nepreniesla na ostatné oblátky v balíčku a neznehodnotila ich. Na záver sa oblátky zabalia do balíčka po desiatich kusoch. Počas dňa vyrobia v priemere 800 kusov.

„Pečieme tri týždne každý pracovný deň, takže spolu upečieme asi 12-tisíc kusov,“ zhodli sa farníčky. Ich snahu ocenia zákazníci nielen vo Veľkom Šariši, ale aj v okolitých dedinách, kde sa predávajú tiež. Zisk z predaja poputuje na charitu.

 

Delikátna pochúťka

  • 1 l mlieka
  • 600 g hladkej múky
  • 250 g kryštálového cukru -
  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 6 lyžíc rozpusteného masla

 

Fotky z výroby vianočných oblátok si pozrite v galérii.

 

Postup na prípravu

Mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu, pridáme kryštálový cukor, maslo, vanilkový cukor a počkáme, kým sa maslo roztopí. Následne pridáme vajíčko a dobre premiešame. Nakoniec postupne pridávame múku. Cesto vyšľaháme dohladka. Ak je konzistencia cesta hustá, ešte pridáme mlieko. Ak, naopak je riedka, pridáme múku. Necháme ho chvíľu postáť, prípadne na noc odložíme do chladničky a pred pečením ho treba dať ohriať na izbovú teplotu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kiska: Otvorene podporil práve Remišovú.
Exprezident Andrej Kiska: Obavy o bezpečnosť seba aj svojej rodiny!
Šéf rezortu investícií hovorí o zneužití verejného obstarávania.
Foto
Minister Raši viní Remišovú z nábytkovej lúpeže storočia! Čo si o kauze myslí odborník?
K útoku došlo pri pohostinstve.
Janu v Žitovanoch sused podrezal na ulici: Vystrašení susedia prehovorili!
Putin dovedna tento krokoficiálne nekomentoval, no v Ruskusa hovorí o prilievaní oleja do ohňa.
Foto
Vladimir Putin podľa expertov klamal: Čo sa stalo na Ukrajine?
Ilustračné foto
Španielsko uložilo nízkonákladovkám rekordnú pokutu! Kvôli tomuto zaplatia milióny
Žiara na oblohe po leteckom útoku ruskej armády na ukrajinské mesto Dnipro
NATO je po správach o novej ruskej zbrani v pozore: Okamžité opatrenie!
(ilustračné foto)
Epidémia opičích kiahní nepoľavuje: Výstraha WHO na najvyššom stupni!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj po správach o novej ruskej zbrani: Ukrajina okamžite reaguje
45-ročný muž v skutočnosti utiekol do východnej Európy, kde je v pravidelnom kontakte s miestnou políciou.
Foto
Otec 3 detí zmizol na výlete: Po čase prišiel ŠOK! Nad tým, čo spravil, sa zastavuje rozum
Na snímke vľavo Vladimír Brodziansky (Slovensko) a vpravo Yankuba Sima Fatty (Španielsko)
Foto
Šialený záver zápasu desaťročia: Slovensko malo na dosah senzáciu, rozhodla obrovská chyba
Ukrajinskí vojaci 57. motorizovanej brigády počas výcviku taktických zručností v Charkovskej oblasti, ktorá sa nachádza na východe Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom.
Ukrajinci odhalili ďalšie ruské zverstvo: Odporné, čo spravili zajatým vojakom!
(ilustračné foto).
Mimoriadna situácia na cestách, cez TENTO úsek neprejdete: Cestári upozorňujú na…