Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Toto sú TOP španielske jedlá, ktoré musíte ochutnať

Toto sú TOP španielske jedlá, ktoré musíte ochutnať

Zdroj: Adobe Stock

Reklama

Španielsko má v roku 2023 na zozname TOP 50 svetových reštaurácií najviac zástupcov.

Španielsko je jednou z obľúbených dovolenkových destinácií Slovákov. Najnovšie je táto krajina okrem krásnych historických pamiatok známa aj svojou gastro scénou. V ostatných rokoch turisti prichádzajú objavovať výnimočné chute a rozmanitosť produktov, ktoré španielska kuchyňa ponúka. V roku 2023 malo Španielsko viac reštaurácií na zozname 50 najlepších svetových reštaurácií ako ktorákoľvek iná krajina.

BBC prinieslo prehľad jedál, ktoré na dovolenke v Španielsku určite musíte ochutnať:

1. Paella Valenciana

Paella je snáď najznámejšie španielske jedlo zo všetkých. Autentická paella pochádza z regiónu okolo Valencie a dodáva sa v dvoch variantoch: Paella Valenciana s králikom a kuracím mäsom; a paella z morských plodov.

2. Patatas bravas

„Odvážne zemiaky“ sú jedným zo základov medzi malými jedlami, ktoré tvoria klasické tapas menu. Pomenované sú po pikantnej omáčke, vzácnej v krajine, ktorá sa vo všeobecnosti vyhýba ohnivým jedlám. Zemiaky sú nakrájané na kocky, vyprážané a všade sa podávajú rovnaké. Omáčka môže byť na mnoho spôsobov, od pikantného kečupu po cesnakovú majonézu s posypom pimiento (údená paprika), alebo oboje.

3. Gazpacho

Táto andalúzska polievka na báze paradajok je najznámejšia tým, že sa podáva studená. Pre tých, ktorí to nečakajú, to môže byť celkom šok, ale v horúčavách leta v Seville je to ideálne riešenie.

4. Jamón

Jamón alebo sušená šunka je najslávnejším španielskym potravinovým výrobkom. Stehná šunky boli tradične solené a zavesené na sušenie, aby sa zachovali počas dlhých zimných mesiacov. Jamón Serrano (horský) je najbežnejším druhom a pochádza z bielych ošípaných; drahší Jamón Iberico pochádza z čiernych prasiat. Najlepšia šunka by sa mala vychutnávať v tenkých plátkoch, ktoré sa rozplývajú v ústach, samostatne alebo s trochou chleba.

5. Tortilla

Skromnú španielsku omeletu možno pripraviť okrem iných ingrediencií aj s chorizo, paprikou a cibuľou, no puristi vám povedia, že by mala obsahovať iba zemiaky a vajcia. Zemiaky sa pred pridaním do vaječnej zmesi nakrájajú na kocky a ľahko sa smažia na vysokej teplote; najzložitejšia časť je, keď musíte prevrátiť panvicu, aby ste tortillu otočili.

6. Churros

Churros je obľúbený snack vyrobený z vyprážaného cesta, nakrájaného na akési klobásy a posypané cukrom. Sú obľúbené na fiestách alebo pouličných večierkoch. Namáčanie do horúcej rozpustenej čokolády je v podstate nutnosť.

Autor: © Nový Čas

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace