Výskum ide stále dopredu, a preto máme k dispozícii stále viac účinných a bezpečných liekov na liečbu diabetu. Lieky však nie sú všetko. Bez účasti pacientov a ich rodiny v zmysle zmeny životosprávy (zdravá strava a pohyb), výsledky dobré nebudú a komplikáciám sa nevyhnú. „Ak však budú dodržiavať niekoľko základných pravidiel, dožijú sa zrejme vyššieho veku, ako ich sused, ktorý nemá to šťastie, aby mu jeho diabetológ pravidelne skontroloval všetky rizikové faktory civilizačných chorôb. Problém s cukrovkou je totiž v tom, že nebolí, a teda pacienta „nenúti" dodržiavať potrebné odporúčania," hovorí MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc., jeden z autorov knihy Diéta pre diabetikov. Na jej tvorbe sa podieľala aj diabetologička MUDr. Barbora Zoboková a výživová poradkyňa Eva Blaho.
Ako Peter Minárik dodáva: „Vysoký cukor v krvi poškodzuje cievy a nervy celého tela a po rokoch jeho pôsobenia vedie ku komplikáciám, ktoré sú nevyliečiteľné. Nie sú ničím výnimočné prípady, kedy pacientovi kvôli cukrovke odrezali nohu, oslepol alebo chodí trikrát týždenne na hemodialýzu..."
Na druhej strane faktom je, že nejeden diabetik sa stal vďaka svojmu ochoreniu cieľavedomejším a dosiahol vo svojom odbore nemalé úspechy. Príkladom sú olympijskí víťazi. Kniha, dáva pomocnú ruku na ceste všetkým pacientom s cukrovkou. „Každý z nich musí byť sám sebe lekárom. Diabetológ im poskytne základné informácie o strave, pohybe a liečbe, ale nemôže pri pacientovi stáť pri každom jeho jedle, keď si ho bude nakladať na tanier. To sa musia naučiť pacienti sami, koľko čoho je pre nich vhodné," dopĺňa MUDr. Barbora Zoboková.
Riešením je zdravý životný štýl, udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti, najmä ak sa v rodine vyskytuje cukrovka a ostatné kardiovaskulárne choroby. Ak už máme nadváhu alebo obezitu, snažíme sa nejaké kilo schudnúť. Matematika je jednoduchá: treba prijať menej kalórií, ako vydáme.
Zásada č. 1: raňajkovať do 30 minút od zobudenia! V opačnom prípade dávate telu signál, že nastal hladomor a treba si držať tuk, aby sme neumreli (tzv. teória „thriving gene"). V minulosti bolo evolučnou výhodou vedieť v čase nedostatku jedla udržať tuk, chudý zomrel.
Zásada č. 2: nepiť sladené nápoje – sú to prázdne kalórie. Ľudia, ktorí prestanú sladiť kávu a piť ochutené vody, okamžite schudnú niekoľko kilogramov za mesiac.
Zásada č. 3: ku každému jedlu zeleninu. Obsahuje málo kalórií, veľa vlákniny – zasýti, a potom zjete menej kalorických jedál.
Zásada č. 4: nepoužívať výťah. Všimnite si v paneláku alebo hoteli, že tí štíhlejší chodia vždy po schodoch.
Zásada č. 5: parkovať čo najďalej, vystúpiť o zastávku skôr. Každý meter sa počíta. Každá kalória sa počíta.
PRAKTICKÉ TIPY:
1. Naučte sa nahrádzať soľ bylinkami a tolerovanými koreninami bez obsahu soli.
2. Dajte si pozor na potraviny, ktoré zdanlivo slané vôbec nie sú (napríklad kukuričné lupienky).
3. Denne zjedzte pol kila až kilo ovocia a zeleniny – s početnou prevahou zeleniny. Dodržiavajte pravidlo „päťkrát denne ovocie a zeleninu". Dostatočný príjem zeleniny a ovocia má sám osebe schopnosť mierne znižovať hodnoty systolického aj diastolického krvného tlaku.
4. Popri regulácii soli dodržujte všetky diétne pravidlá určené pre stravovanie diabetikov.
Chcete viac podobných rád? Trápite sa, čo si navaríte a koľko toho môžete zjesť? Kniha Diéta pre diabetikov ponúka množstvo cenných rád, ktoré pomôžu pacientom s diabetom robiť správne rozhodnutia a zvládať tak lepšie svoje ochorenie.
Nájdete v nej:
• Ako a prečo vzniká diabetes, ako sa diagnostikuje.
• Čo je to diabetes, typy diabetu a jeho komplikácie (diabetická noha, ketoacidóza, postihnutie ciev).
• Hypoglykémia – kedy vzniká, ako jej predchádzať, prípadne ako zvládať hypoglykemické stavy.
• Inzulín – vlastnosti, skladovanie, podávanie inzulínu.
• Meranie hladiny glukózy v krvi.
• Stravovanie – správny výber potravín a nápojov, v akých množstvách.
• Výživové typy pre diabetikov, vhodné aj pre nediabetikov, ako majú vyzerať porcie ovocia, zeleniny mliečnych výrobkov, mäsa ,tukov, strukovín a pečiva.
• Názorné príklady a porcie.
• Správny výber potravín.
• Sacharidové jednotky, energetické hodnoty, glykemický index potravín.
• Pob – vhodné športy, intenzita, jeho vplyv na diabetes.
• Obezita a jej negatívny vplyv pre diabetika.
• Osobité záležitosti – Cestovanie, Alkohol, Seniori, Vegetariáni a vegáni
Súčasťou knihy je vyše 100 receptov. Ide o:
• raňajkové jedlá ako sú nátierky, kaše a palacinky,
• polievky,
• šaláty,
• jedlá z mäsa a rýb,
• chutné dezerty a
• rozmanité prílohy k jedlám.