Ako píše portál Lad Bible, ku grganiu dochádza vo chvíli, keď je žalúdok preplnený prehltnutým vzduchom. Ten sa následne potrebuje dostať von a nájde si cestu cez ústa. Môže za to rýchla konzumácia jedál, žuvanie žuvačiek či pitie sýtených nápojov a alkoholu. Spúšťačom sú aj niektoré potraviny s vysokým obsahom škrobu, cukru alebo vlákniny, ako napríklad brokolica, karfiol a banány. Menej známym dôvodom je tiež úzkosť.
Grganie môže byť príznakom vážnejších ochorení. Z toho dôvodu by ste zdanlivo nenápadný proces nemali zatajiť pred lekárom, ak máte pocit, že sa vymyká z normy. Mali by ste si ako prvé vnímať, či k tomu nedochádza príliš často. Avšak mnohí tomu neprikladajú veľkú váhu. Spozornejú až vo chvíli, keď u nich pretrváva pocit plnosti a bolesti žalúdka.