Na tanieri bežného Slováka je to vzácnosť, hoci naše lesy oplývajú bohatstvom divej zvery. Ponúkame vám dva recepty z jeleňa, no dávajte si na hrnce pozor, keďže správne pripraviť divinu je tak trochu umenie.
Jelení guláš na červenom víne s rozmarínom a pečenou tekvicou
- 6 porcií
Potrebujeme:
- 3 cibule
- 2 lyžice bravčovej masti
- 7 strúčikov cesnaku
- 4 bobkové listy
- 7 guľôčok nového korenia
- soľ
- čierne mleté korenie
- 1 maslovú tekvicu
- olivový olej
- čerstvý tymian
- 600 g jelenieho mäsa na guláš
- 1 lyžicu sladkej mletej papriky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 300 ml červeného suchého vína
- horúcu vodu alebo zeleninový vývar
- čerstvý rozmarín
Servírovanie: 2 lahôdkové cibuľky
Postup:
- V hrnci rozpustíme masť. Prihodíme nadrobno nakrájanú cibuľu, bobkové listy a nové korenie. Ochutíme soľou, korením a nasekaným cesnakom. Po chvíli prihodíme mäso, osolíme, okoreníme a restujeme, kým sa mäso zatiahne. Pridáme papriku, paradajkový pretlak a ďalej restujeme. Podlejeme vínom, varíme, kým sa z vína odparí alkohol, a prilejeme horúcu vodu alebo zeleninový vývar. Varíme približne 120 minút. Na záver do guláša prisypeme nasekaný rozmarín.
- Maslovú tekvicu ošúpeme, vyberieme dužinu a nakrájame na menšie kúsky. Tekvicu v miske polejeme olejom a ochutíme soľou a korením. Posypeme tymianom a všetko spolu dôkladne premiešame. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 20 minút.
Servírovanie
- Upečenú tekvicu servírujeme s jelením gulášom a posypeme nasekanou lahôdkovou cibuľkou.