Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2023 15:59 | Správy | Domáce správy

Marián, ktorý vpálil do auta expriateľky Iriny († 43), ide do basy! Koľko si posedí?

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil vo štvrtok Mariana V., obžalovaného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy expriateľky Iriny vlani pri Revúcej na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní 25 rokov. Rozsudok nie je právoplatný.

Marian V. je podľa súdu vinný, že úmyselne spôsobil zrážku dvoch osobných automobilov, pri ktorej zomrela jeho expriateľka. Na začiatku procesu, ktorý sa začal 11. októbra tohto roka, obžalovaný urobil vyhlásenie, že je nevinný. Vypovedať odmietol.

Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica zrážku plánoval a vykonal z pomsty. Motívom mali byť majetkové spory, respektíve predaj rodinného domu. Marianovi V. navrhoval v záverečnej reči doživotie. Ako zdôraznil, dôkazná situácia bola mimoriadne silná. Aj kamerové záznamy preukázali, že sa na rovnom úseku cesty pripravoval na čelnú zrážku s vozidlom idúcim v protismere, v ktorom sedela Irina.

"Dôkazy preukázali, že obžalovaný vytrvalo sledoval poškodenú na ceste z Banskej Bystrice do Revúcej. Bez zjavného dôvodu sa ju snažil vytlačiť z cesty, následne ju čakal pred Revúcou na odstavnom parkovisku, kde sa so silným vozidlom, ktoré si pred cestou vymenil, štyri razy otáčal. Čakal, kedy bude auto poškodenej v protismere, aby plynulou jazdou bez spomalenia prešiel do protismeru a čelne do nej narazil," konštatoval špeciálny prokurátor.

Muž si mal v deň skutku zisťovať u syna Iriny, kedy sa mama bude vracať do Revúcej a či pôjde sama. Na internete vyhľadával slová ako zabitie v afekte, trestné sadzby, vražda.

"Rozsudok považujem za zákonný a spravodlivý, vina bola uznaná v zmysle podanej obžaloby. Navrhoval som doživotný trest, pretože aj psychologický znalecký posudok prišiel k záveru, že možnosť resocializácie u obžalovaného je hranične nepriaznivá. Rovnako aj pre jeho postoj k trestnému stíhaniu, spôsob vedenia obhajoby či postoj k poškodenej. Do dnešného rána trvali na výsluchu poškodenej matky nebohej a videli sme, ako to prebiehalo," vysvetlil Lipšic. Matka Iriny prišla vo štvrtok ráno na súd, keďže obhajoba trvala na jej osobnom výsluchu, hoci vedela, že je v zlom zdravotnom stave. Na súde sa psychicky zrútila a skončila v opatere zdravotníkov.

"Bola to nešťastná náhoda. Odvoláme sa na Najvyšší súd SR," uviedol ma margo verdiktu Marian V., ktorý dostal aj osemročný zákaz vedenia motorových vozidiel a poškodeným musí zaplatiť 250.000 eur. Ako v tejto súvislosti dodal Lipšic, ani si nepamätá, či bola niekedy v trestnom konaní priznaná tak vysoká nemajetková ujma. Ponechal si lehotu na podanie odvolania.

Obhajca Mariana V. Ladislav Csákó reagoval, že to všetko bola nešťastná náhoda. "Chcel s ňou nadviazať kontakt telefonicky aj osobne, ale nebolo to možné. Chcel sa s ňou dohodnúť, ako napraviť to, čo určitým spôsobom pokazila poškodená," povedal Csákó. Súdu navrhoval, aby skutok prekvalifikoval na prečin usmrtenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku na štvrť Dahíjeh, na južnom predmestí Bejrútu 16. októbra 2024.
Vo vojne v Gaze nastal zlom! Svet reaguje: Príde nová fáza konfliktu?
Vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Zabili vodcu Hamasu! Kamery odhalili niečo nečakané
Herec Braňo Deák sa v bielej farbe cítil ako doma.
Úprimné priznanie Braňa Deáka: V tomto som úplne ako ŽENA! Takého chlapa by chcela doma každá
Payne mal už v minulosti problémy s užívaním návykových látok.
Foto
Mrazivé POSLEDNÉ chvíle pred smrťou Liama Payna († 31): Znepokojivý telefonát na núdzovú linku a...
Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní