Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako upiecť tie najlepšie medovníky? Vychýrená medovnikárka Alžbeta prezradila recept! To musíte vyskúšať

Ako upiecť tie najlepšie medovníky? Vychýrená medovnikárka Alžbeta prezradila recept! To musíte vyskúšať

Zdroj: aak

Reklama

Z jej výtvorov sa všetci zalizujú až za ušami! Alžbeta Knappová (41) z Kremnických Baní je vychýrená medovnikárka a jej dielka putujú do každého kúta Slovenska.

Exkluzívne pre Nový Čas prezradila recept na najdokonalejšie sladké pochúťky a pridala aj pár rád, čoho sa pri pečení treba vyvarovať. Alžbetina sladká cesta odštartovala na prelome rokov 2008 - 2009, keď upiekla prvé medovníky. Tie rozdávala ako prezenty. Začala iba s desiatimi formičkami, ale s neuveriteľnou chuťou. Dnes jej výtvory vyrážajú dych a momentálne dorobila najväčšiu objednávku svojho života.

„Dostala som zákazku na 450 krabičiek medovníkov, v jednej je 5 kusov, čiže dokopy 2 250 medovníkov. Musela som stopnúť všetky ostatné objednávky a robila som na tom s menšími prestávkami od 8. septembra do 20. novembra,“ prezrádza Alžbeta. Prezradí aj, ktoré sú teraz v móde. „Na Vianoce sú veľmi obľúbené medovníky zdobené červenou a bielou polevou. Ale v poslednej dobe sú hitom farebné vyhotovenia v červenej, zelenej a zlatej farbe,“ hovorí.

Chce to čas

Skúsená medovnikárka poradila čitateľom aj to, na čo treba dávať pri pečení sladkej dobroty pozor. „Každému radím, nech si pri pečení a zdobení vyhradí na to čas. Ja vtedy vypínam aj telefón a venujem sa len tomu. Veľká chyba, ktorú mnohí robia, je to, že po odležaní cesto hneď vyvaľkajú a vykrajujú. Ono sa musí ešte poriadne predtým prehniesť teplou rukou a až potom vyvaľkať a vykrajovať,“ upozorňuje Alžbetka. Ak sa to nedodrží, povrch cesta ostane „rapavý“ a boky sú akoby orezané. „Medovníčky vtedy nie sú pekné. Ak je dobre upečený medovník, niekedy ho netreba ani zdobiť, je pekný a lesklý,“ vysvetľuje.

Recept na druhej strane

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace