Exkluzívne pre Nový Čas prezradila recept na najdokonalejšie sladké pochúťky a pridala aj pár rád, čoho sa pri pečení treba vyvarovať. Alžbetina sladká cesta odštartovala na prelome rokov 2008 - 2009, keď upiekla prvé medovníky. Tie rozdávala ako prezenty. Začala iba s desiatimi formičkami, ale s neuveriteľnou chuťou. Dnes jej výtvory vyrážajú dych a momentálne dorobila najväčšiu objednávku svojho života.
FOTO MEDOVNÍKOV NÁJDETE V GALÉRII
„Dostala som zákazku na 450 krabičiek medovníkov, v jednej je 5 kusov, čiže dokopy 2 250 medovníkov. Musela som stopnúť všetky ostatné objednávky a robila som na tom s menšími prestávkami od 8. septembra do 20. novembra,“ prezrádza Alžbeta. Prezradí aj, ktoré sú teraz v móde. „Na Vianoce sú veľmi obľúbené medovníky zdobené červenou a bielou polevou. Ale v poslednej dobe sú hitom farebné vyhotovenia v červenej, zelenej a zlatej farbe,“ hovorí.
Chce to čas
Skúsená medovnikárka poradila čitateľom aj to, na čo treba dávať pri pečení sladkej dobroty pozor. „Každému radím, nech si pri pečení a zdobení vyhradí na to čas. Ja vtedy vypínam aj telefón a venujem sa len tomu. Veľká chyba, ktorú mnohí robia, je to, že po odležaní cesto hneď vyvaľkajú a vykrajujú. Ono sa musí ešte poriadne predtým prehniesť teplou rukou a až potom vyvaľkať a vykrajovať,“ upozorňuje Alžbetka. Ak sa to nedodrží, povrch cesta ostane „rapavý“ a boky sú akoby orezané. „Medovníčky vtedy nie sú pekné. Ak je dobre upečený medovník, niekedy ho netreba ani zdobiť, je pekný a lesklý,“ vysvetľuje.
Recept na druhej strane →