Pozor na dierky
Dôležité sú aj suroviny, s akými pracujeme. „Práškový cukor je dôležitý pri zdobení i do cesta. Nesmie obsahovať kryštáliky cukru, je to uvedené v zložení. Taký cukor pri pečení skryštalizuje a nechá dierky v medovníku. To isté sa týka medu. Keď je scukornatený, síce nie je zlý, ale na medovníky ho treba rozpustiť, nechať vychladnúť, a tak pridávať. Musí byť tekutý,“ zdôrazňuje so zanietením profesionálka. A opäť raz apeluje na dostatočný čas.
„Základná chyba už pri hnetení cesta je dať všetko naraz do misky a začať hneď miesiť. Najskôr sa dajú sypké časti a tie treba riadne rozmiešať vareškou, aby nebolo niekde na kope niečoho veľa. A až keď je to poriadne premiešané, pridávame ďalšie suroviny,“ dodá Alžbeta, ktorá v čase najkrajších sviatkov už roky osladzuje život ľuďom z každého kúta krajiny.
Medovníčky podľa Alžbety
- 600 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- čajová lyžička sódy bikarbóny
- lyžica perníkového korenia
- 100 g masla izbovej teploty
- 3 vajíčka
- 200 g medu
Sypké časti najskôr dôkladne premiešame, pridáme ostatné suroviny. Po vyhnetení cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky. Nemusí sa však dať. Ak ho dáme, treba ho pred rozvaľkaním znova vymiesiť.