Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

TOTO musí vedieť každý CELIATIK!

TOTO musí vedieť každý CELIATIK!

Zdroj: Pr článok

Reklama
Logo Nový ČasLogo Nový Čas

Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme viac než 23 000 celiatikov? Keďže jedinou správnou liečbou je pre nich bezlepková diéta, je naozaj nanajvýš dôležité, aby sa vedeli stravovať v súlade so svojím ochorením.

S cieľom naučiť každého celiatika zorientovať sa vo všetkých chorobách vyvolaných neznášanlivosťou lepku, prichádza z odborného nakladateľstva RAABE Slovensko kniha s názvom Bezlepková diéta.

Celiakia je geneticky podmienená, celoživotná a nevyliečiteľná permanentná precitlivenosť na lepok (glutén) na autoimunitnom podklade.

Neadekvátna a súčasne poškodzujúca imunitná reakcia vedie ku chronickému zápalu sliznice tenkého čreva a alterácii imunitného systému v tejto oblasti. Podstata vzniku celiakie je teda imunologicko-biochemická.

Imunitný systém jedinca s celiakiou veľmi senzitívne reaguje na prítomnosť obilných bielkovín, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu alebo nezodpovedajú bielkovine ľudského organizmu. Dochádza k atrofii slizničných klkov, prehlbovaniu krýpt a k nahromadeniu zápalových buniek, čo sa prejavuje v narušení látkového metabolizmu a iných patologických zmenách, ktorými sa celiakia môže prejaviť.

Kniha Bezlepková diéta pomáha pacientom zorientovať sa v možných zdrojoch zakázaných obilnín, ale taktiež vo výbere širokého spektra kvalitných potravín s obsahom vhodných živín a vlákniny. Navyše obsahuje viac ako 100 receptov, ktoré sú pre celiatikov veľkou pomocou v každodennom a hlavne bezpečnom stravovaní. Naučí aj správne čítať etikety potravín.

Vychádza ako súčasť úspešnej edície diét v RAABE, ktoré majú spoločného menovateľa MUDr. Petra Minárika, známeho gastroenterológa. Spoluautormi knihy sú:

MUDr. JARMILA KABÁTOVÁ, PhD. / Gastroenterologička s dlhoročnou praxou s liečbou celiakie
ING. JARMILA KABÁTOVÁ, ml. / Nutričná terapeutka
EVA BLAHO / Vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. V roku 2011 ukončila trojročné štúdium Clinical Nutrition & Western Herbal Medicine.

Kniha prináša:

Najnovšie poznatky o diagnostike a liečbe.
Zoznam potravín rizikových a vhodných pre celiatika.
Prehľady rizík nedodržiavania bezlepkovej diéty a naopak pozitívny dopad dodržiavania bezlepkovej diéty na zdravie celiatika.
Rady, ktoré živiny je potrebné doplniť pri bezlepkovej diéte.
Odporúčania, ako sa zorientovať pri nákupe, ako čítať etikety a ako im rozumieť.
Viac ako 100 veľmi chutných receptov pre celiatikov s fotografiami.

Autor: Pr článok

PR článok

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace