Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2014 09:25 | Správy | Kultúra

Zomrel spisovateľ Ivan Kadlečík: Pre svoje otvorené názory bol dlhú dobu nežiaducim autorom

Vo veku 76 rokov zomrel prozaik, esejista, literárny kritik, básnik, vedecký pracovník a hudobník Ivan Kadlečík.

Pre svoje otvorené názory, ktoré prezentoval celý život vo svojej tvorbe, po roku 1968 hlavne v publicistických prácach, patril tento prozaik, esejista a literárny kritik počas dlhých rokov normalizácie medzi "nežiaducich" autorov. Nemohol publikovať, vyradili ho z pracovného procesu, do ktorého sa mohol vrátiť až po roku 1998.

Život a tvorba Ivana Kadlečíka


Životná púť Ivana Kadlečíka sa začala v Modre, kde sa narodil 8. apríla 1938 v rodine evanjelického farára. Po štúdiách na FF UK v Bratislave pôsobil ako novinár v Košiciach. Bol tam redaktorom v denníku Pravda, podieľal sa na vzniku literárneho štvrťročníka Krok 66 a dvojmesačníka Krok 67. V roku 1968 sa presťahoval do Martina, kde bol v Matici slovenskej šéfredaktorom kultúrneho dvojtýždenníka Matičné čítanie a pracovníkom jej Biografického ústavu. V období normalizácie našiel pracovnú príležitosť v Pukanci ako vedúci predajne Slovenskej knihy, neskôr bol organistom v evanjelickom kostole.

Po roku 1989 ho rehabilitovali a v roku 1990 začal pracovať v Ústave slovenskej literatúry SAV v Bratislave, kde v roku 1995 obhájil titul kandidáta vied a literárne tvoril. Od mája 2004 bol členom korešpondentom literárnej sekcie Bavorskej akadémie krásnych umení.

 


Do slovenskej literatúry vstúpil ako kritik a redaktor literárnych časopisov Krok a Matičné čítanie. Už jeho prvú knihu kritík Z rečí v nížinách pred tlačou zakázali a vydali ju až o dvanásť rokov neskôr. V 70. a 80. rokoch sa viac venoval autobiografickým motívom, epištolárnej literatúre a eseji (kniha Rapsódie a miniatúry). Štruktúru jeho literárneho priestoru vtedy tvorili motívy viery a protestantizmu, domova, blízkeho vzťahu k prírode a k všetkému živému a neživému.

Písal fejtóny a besednice, ktoré uverejňoval v samizdatovej tlači, hlavne českej. Jeho kniha Poco Rubato je zbierkou korešpondencie medzi Kadlečíkom a Ludvíkom Vaculíkom. V knihe Tváre a oslovenia píše literárne portréty významných osobností slovenských dejín. Jeho korešpondencia zo začiatku 90. rokov je obsahom knihy Epištoly a názory na vtedajšiu situáciu v diele Vlastný horoskop.
Kadlečík sa vo svojej tvorbe vždy vyjadroval k aktuálnym problémom doby a nie je tomu inak ani v jeho novšej tvorbe (Lunenie, Hlavolamy, Vlani ako dnes). V 90. rokoch mu vyšlo prozaické dielo Taroky a básnická zbierka Srdce sa volá ň. Bibliofília Malé prelúdiá, ktorú autor vydal vo vlastnom náklade v počte dvadsať kusov, a to "ako výraz vnútorne slobodnej hry na literatúru".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pellegrini a Pavel v USA odhalili orloj venovaný tamojším Slovákom a Čechom.
Slováci a Česi žijúci v USA sa tešia z nového pokladu: Pellegrini a Pavel tam spustili veľkú vec!
(ilustračné foto).
Veľkú časť Slovenska trápi silný vietor: Ešte si pred ním nevydýchneme! SHMÚ vydáva výstrahu
Ilustračné foto
Letuška († 57) odignorovala príznaky, stálo ju to život! Na jej smrť sa museli dívať pasažieri
(ilustračné foto).
Mesto Krompachy terorizuje úchyl: Príšerné, čo mal pred mladým dievčaťom robiť! To z miesta ušlo iba o vlások
Helene zanechala za sebou spúšť aj v Cedar Key na Floride.
Hurikán Helene pustoší USA: Desiatky ľudí zomreli, milióny sú bez elektriny
Počet nebezpečných hrochov, ktoré napádajú rybárov, stúpol už na číslo 169.
Z výletu sa stal boj o holý život! Na Rolanda zaútočil hroch: Okamihy hrôzy opísal do DETAILOV
Dvojica si je oporou v dobrom aj v zlom.
Robo Jakab ÚPRIMNE o manželstve: TOTO nám stoplo rodičovstvo! Vzťah s Aničkou si prešiel skúškou
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Dosiahne Slovensko pokrok na medzinárodnej úrovni? Ministerstvo vnútra reaguje na odporúčania GRECO!
Slávny štadión bol slávnostne otvorený v roku 1994.
Hrali na ňom aj giganti ako Arsenal či Chelsea: Ikonický štadión šiel k zemi!
(ilustračná fotografia).
Vybuchla čerpacia stanica: Z budovy zostali len trosky, hlásia viacero obetí!
Letisko Malpensa v Miláne (ilustračné foto).
Obyvatelia Milána sa búria: Ich letisko majú premenovať! Aha, aké kontroverzné meno má niesť
Na snímke uprostred zozadu premiér SR Robert Fico (Smer-SD) sa stretol s predstaviteľmi protikorupčného orgánu Rady Európy - Skupina štátov proti korupcii (GRECO) k téme korupcie na Úrade vlády SR v Bratislave.
Premiér sa stretol s dôležitými európskymi predstaviteľmi: Čo bolo ich hlavnou témou? TAKÉTO dostalo Slovensko odporúčania