Dodo Kuriľák
Vianočná praženica
„Moje vianočné rána sú rôzne, podľa toho, v ktorej krajine sa nachádzam,“ vysvetlil nám Dodo Kuriľák (48). Spoločné však majú to, že sa pustí do prípravy vianočnej večere. „Takže pred dvomi rokmi som v Mexiku ešte na poslednú chvíľu zháňal kyslú kapustu (aj zohnal), sušené huby a oblátky som si niesol zo Slovenska.“ Šalát ako raňajkové menu na Prvý sviatok vianočný je podľa neho úplne v pohode. „Šalátu nie je nikdy dosť, chce to však výbornú majonézu ako u nás doma. V USA som ho robil s tou ich a na druhý deň to už nebolo ono, neplánovane bola na raňajky vianočná praženica.“
Bibiana Ondrejková
Skúša pôst
„Závisí to od toho, či mám vysielanie v rádiu, alebo nie. Ak áno, ráno je trošku pracovné, ale tiež slávnostné, pretože atmosféra Vianoc sa tým už nesie. A ak som doma, užívam si prípravy na slávnostný večer, väčšinou už máme všetko nachystané a už sa len doťukávajú veci. Kuchyňa je ešte ,rozbordelovaná‘ alebo bude o chvíľu, keď sa začne chystať večera. Grétka, moja dcéra, púšťa vianočné koledy alebo pozeráme rozprávky. Už sa na to teším,“ zamyslela sa Bibiana Ondrejková (51) nad svojím ránom 24. decembra. Ako to vraj bude o deň neskôr, to je ešte vo hviezdach: „Uvidíme, pretože som tento rok pocítila aj čaro prázdneho žalúdka, čaro pôstu. Tak uvidím, či ma vianočné (zlo)zvyky prevalcujú. Väčšinou ochutnávame zo všetkého trošku. Vianočka, koláčiky, ale aj kapustnica či šalát sa nám občas prihodia.“