Lososové rizoto so cherry paradajkami a s bazalkou
6 porcií
Potrebujeme:
• olivový olej
• 3 stonky stonkového zeleru
• 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
• 1 bobkový list
• soľ
• čierne mleté korenie
• 300 g cherry paradajok
• 500 g filety z lososa atlantického
• 200 g ryže
• 200 ml bieleho suchého vína
• 1,5 l zeleninového vývaru
• 50 g parmezánu
• čerstvú bazalku
• 2 lyžice masla
• šťavu z 1 citróna
Postup:
V panvici na oleji orestujeme nadrobno nakrájaný zeler a cibuľku. Pridáme bobkový list, ochutíme soľou, korením a podľa potreby prilejeme olej.
Cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Kožu z lososa odstránime a nakrájame na menšie kúsky. Do základu prisypeme ryžu, krátko orestujeme a prilejeme biele suché víno. Chvíľu povaríme a postupne prilievame horúci zeleninový vývar.
Prihodíme nakrájané cherry paradajky a 5 minút pred dovarením pridáme k ryži nakrájaného lososa. Ochutíme podľa potreby soľou a korením, pridáme nastrúhaný parmezán, nasekanú bazalku, zelené časti lahôdkovej cibuľky, maslo a šťavu z citróna. Premiešame a na záver ochutíme podľa potreby.
Servírovanie
Lososové rizoto servírujeme v hlbokom tanieri ozdobené lístkami bazalky.