Rizoto s kuracím mäsom a so zeleninou
6 porcií
Potrebujeme:
• 1 kurča
• morskú soľ v mlynčeku
• čierne korenie v mlynčeku
• olivový olej
• čerstvý tymian
• 250 g guľatozrnnej ryže
• 1 mrkvu
• 3 stonky stonkového zeleru
• 4 strúčiky cesnaku
• 1 štipľavú papričku
• 150 g hnedých a bielych šampiňónov
• 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
• 1 lyžicu masla
• 100 g cherry paradajok
• 100 g mrazeného hrášku
• 125 g mladého špenátu
Postup:
Pečené kurča
Umyté a osušené kurča dôkladne osolíme a okoreníme. Preložíme ho do zapekacej misy, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme tymianom a podlejeme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 1 hodinu. Počas pečenia ho polievame vlastným výpekom. Upečené kurča rozporciujeme.
Zeleninové rizoto
Ryžu varíme v osolenej vode domäkka (približne 15 - 20 minút). Občas ju premiešame, aby sa nezlepila. Uvarenú ryžu prepláchneme vlažnou vodou a necháme odkvapkať.
Očistenú mrkvu a stonkový zeler nakrájame na malé kocky. Cesnak a štipľavú papričku zbavenú semienok nasekáme nadrobno. Zeleninu opečieme v rozohriatom woku s olivovým olejom. Ochutíme soľou, korením a lístkami tymianu. Keď zelenina trochu zmäkne, pridáme na ¼ nakrájané šampiňóny a premiešame. Chvíľu opekáme a potom pridáme na menšie kúsky nakrájanú bielu časť lahôdkovej cibuľky. Premiešame, pridáme maslo a cherry paradajky rozdelené na polovice. Zľahka premiešame, osolíme a okoreníme. Potom primiešame rozmrazený hrášok a ryžu. Na záver pridáme umyté a osušené lístky špenátu. Ešte raz zľahka premiešame.
Servírovanie
Rizoto servírujeme v hlbokom tanieri. Naň položíme porciu upečeného kurčaťa. Podávame posypané zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.