Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2023 09:38 | Správy | Zahraničné správy

Nórsky tanker zasiahnutý! Zarážajúce, kto naň zaútočil: Bude to mať následky?

Jemenskí povstalci húsíovia vystrelili raketu na tanker v Červenom mori plaviaci sa pod nórskou vlajkou. Informovali o tom úrady aj povstalci. Súkromné spravodajské spoločnosti Ambrey a Dryad Global potvrdili, že sa incident odohral pri kľúčovom zálive Báb el-Mandeb.

Americké vojenské Centrálne velenie vydalo v utorok vyhlásenie v ktorom uviedlo, že z húsíami kontrolovanej časti Jemenu bola vystrelená protilodná strela, ktorá zasiahla tanker Strinda a americká loď mu poskytuje pomoc.

Výkonný riaditeľ spoločnosti J. Ludwig Mowinckels Rederi, ktorá prevádzkuje plavidlo, Geir Belsnes potvrdil, že sa útok odohral. „Všetci členovia posádky sú nezranení a v poriadku. Loď pokračuje do bezpečného prístavu,“ vysvetlil. Vojenský hovorca húsíov vo videu povedal, že na loď vystrelili preto, lebo odmietla ich výstrahy.

Strinda prichádzala z Malajzie a smerovala k Suezskému prieplavu a potom do Talianska s nákladom palmového oleja, povedal Belsnes. Podľa húsíjského hovorcu loď mierila do Izraela, ale dôkazy k tomu neposkytol.

Iránom podporovaní jemenskí povstalci - húsíovia sa prihlásili v utorok k raketovému útoku na tanker plaviaci sa pod nórskou vlajkou, ku ktorému prišlo pri pobreží Jemenu. "Námorné sily jemenských ozbrojených síl podnikli vojenskú operáciu proti nórskej lodi Strinda vezúcej ropu," uviedol hovorca húsíov Jahja Sárí s tým, že loď smerovala do Izraela.

Húsíovia vykonali sériu útokov na plavidlá v Červenom mori a tiež vypustili drony a rakety namierené proti Izraelu. Útok na Strindu zjavne rozširuje kampaň Iránom podporovaných povstalcov blízko zálivu Báb el-Mandeb aj voči lodiam, ktoré nemajú jasné väzby na Izrael. To potenciálne ohrozuje dodávky nákladu a energií prichádzajúce cez Suezský prieplav a ďalej rozširuje medzinárodný dosah vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, ktorá teraz zúri v Pásme Gazy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári avizujú, že na neriešenie stavu doplatia všetci.
Dobrá správa pre obyvateľov Šale: Do ich mesta sa vráti pohotovosť!
Na Instagrame má už 1,1 milióna sledovateľov.
Foto
Z Paríža ju vyhodili, teraz buduje novú kariéru: Olympijská hviezda predáva pikantné zábery!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Predseda vlády odcestuje na oficiálnu návštevu: Toto bude riešiť v Číne
Asteroid bol prvýkrát spozorovaný 7. augusta.
Na oblohe sa zjavila záhadná hviezda, ľudia dostali paniku: Blíži sa príchod Mesiáša?!
Český premiér Petr Fiala.
Babiš uzavrel dohodu so Slovenskom o kauze ŠtB: Český premiér ostro zareagoval!
(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove.
Výsledky referenda sú známe, bolo to tesné! Moldavsko rozhodlo, či vstúpi do EÚ
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Ako by dopadli voľby v októbri? Tieto strany by ostali pred bránami národnej rady
Na snímke zľava britský premiér Keir Starmer, nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozprávajú pred stretnutím v Berlíne.
Poliaci zúria! To, čo spravili Nemci, bolo podľa nich veľkou chybou
Tíndžerka plače vo svojej izbe (ilustračná fotografia).
Ohavný prípad! 10-ročné dievča OTEHOTNELO: Keď mama zistila, čo sa stalo, zrútil sa jej svet
(ilustr. foto)
Chcete sa zbaviť nadobro pavúkov v domácnosti? 3 RADY, ktoré ich udržia preč od vašich domovov
Na snímke zľava diplomatka Ľubica Karvašová, podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban, predseda PS Michal Šimečka, expremiér a líder kandidátky PS vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) Ľudovít Ódor a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.
Podľa Progresívneho Slovenska sa premiérovi nechce vládnuť: Toto má byť dôkazom!