Kanadskí vedci teraz zistili, že určité látky obsiahnuté v ľanovom oleji znižujú riziko rakoviny prsníka. A častá konzumácia pokrmov obsahujúcich ľanový olej môže toto riziko znížiť.
Nižšie riziko je podľa expertov z Toronta spôsobené reakciou črevného mikrobiomu na látky obsiahnuté v ľanovom oleji.
Autori výskumu podávali samiciam myší roztok ľanového oleja. Zistili, že to spustilo reakciu črevného mikrobiomu a ovplyvnilo mikroRNA v mliečnej žľaze, ktorá ovplyvňuje rast buniek rakoviny prsníka. Hlodavce, ktorým bol podávaný ľanový olej, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka.
„Ak sa tieto zistenia potvrdia, črevný mikróbiom sa stane novým cieľom prevencie rakoviny prsníka prostredníctvom zmeny jedálnička,“ uviedla k výsledkom výskumu doktorka Elena M. Comelliová z University of Toronto. Štúdia bola zverejnená v časopise Microbiology Spectrum.