Záha nás páli vtedy, keď sval, ktorý umožňuje tok potravy z pažeráka do žalúdka, nefunguje správne. Žalúdočná kyselina preniká do pažeráka, kde ho dráždi. Našťastie je tento problém zvyčajne neškodný a zmizne v priebehu niekoľkých hodín.
Nespôsobuje nič viac ako nepríjemný a bolestivý pocit. Zvyčajne je to dôsledok konzumácie určitých potravín alebo prejedania sa. Niekedy však pálenie záhy môže znamenať niečo vážnejšie, čo musí vyšetriť lekár. Britský denník The Sun prináša 5 nebezpečných stavov, ktoré si môžete mýliť s pálením záhy:
1. Rakovina
Konkrétne ide o rakovinu hrtana a pažeráka. Keď sa žalúdočná kyselina vracia do pažeráka, môže spôsobiť poškodenie tkaniva, ktoré by mohlo viesť k vzniku adenokarcinómu pažeráka.
Ako tvrdí litovský chirurg Linas Venclauskas, napriek tomu, že pálenie záhy nie je priamo život ohrozujúce, môže výrazne zhoršiť kvalitu života človeka. "Ak sa nelieči, môže viesť k Barrettovmu pažeráku, predrakovinovému ochoreniu, ktoré postihuje sliznicu pažeráka. Pretrvávajúca peptická oesofagitída môže spôsobiť zjazvenie pažeráka, a preto sa jedlo ťažko dostáva do žalúdka," povedal odborník.
Podľa chirurga práve z tohto dôvodu sa ľudia pri jedle sťažujú na neustálu bolesť na hrudi alebo nepríjemné pocity v oblasti hrudníka a nadbruška.