Ryžová múka
Ryžová múka sa získava mletím ryže, môže byť biela a hnedá. Má jemnú a hladkú textúru, a je vhodná pre bezlepkové recepty.
Použitie
Hodí sa na bezlepkové pečenie, prípravu polievok a omáčok. Môže sa použiť aj na obalenie mäsa pred smažením.
Obsahuje
Fosfor, Vápnik, Sodík, Selen
Nahrádzanie
Môže sa použiť ako náhrada za časť bielej múky, obvykle do 25 %. Môže vyžadovať pridanie ďalších viazacích látok.
Poznámky
Ryžová múka má jemnú textúru a môže pomôcť dosiahnuť hladší vzhľad v pečive, ale môže byť suchšia, preto pridajte ďalšie tekutiny podľa potreby.
Pre zdravie koláčikov radšej menej
Katarína Skybová, kompliment®, Inštitút redukcie a prevencie nadváhy
Ak sa rozhodnete pre orechovú múku, tu už idú kalórie hore. Kokosová múka môže mať až 430 kcal na 100 g, mandľová dokonca 600 a múka z vlašských orechov až 660 kcal na 100 g. Čiže koláčiky z takejto múky môžu mať až 2x toľko kalórií ako koláčiky z bežnej múky. Alternatívne múky môžu chuťovo ozvláštniť vaše pečenie alebo sú vhodné pre tých, ktorým bežná múka nerobí dobre. No ak vám bežné koláče chutia a rozhodnete sa neexperimentovať, určite to nie je chyba. Koláče totiž nemajú byť zdrojom zdravia, ale zdrojom potešenia.