Sláva Žitavskej papriky, ktorá predčila svojou kvalitou i tie maďarske, je známa i za našimi hranicami. V roku 2014 bola, ako prvá naša potravina, v roku 2014 zapísaná v európskom zozname produktov s chráneným označením pôvodu. V Mäspome kvôli nej otvorili závod na spracovanie v Dvoroch nad Žitavou, aby boli čo najbližšie k pestovateľom.
„Ročne sme spracovali 500 až 600 tón koreňovej papriky. Išlo to veľmi dobre. Dvakrát sme porovnávali papriku Szegedi, Kalocsai a našu Mäspoma a dvakrát vyhrala naša Žitavská paprika, potom už do toho nechceli ísť,“ spomína na časy najväčšej produkcie majiteľ firmy Ján Kolesár. „Tu je menej slnečných dní, cukor sa nestihne premeniť na červené farbivo, preto ma nižšiu farbu, ale čo sa týka chuťových vecí, je lepšia ako všetky ostatné papriky,“ vysvetľuje tajomstvo chuti našej potraviny. Investoval do mlynu na papriku, do sušičky, ktoré spracúvajú len ju. Dnes stroje stoja...
„Z toho množstva, čo sme spracovali, to išlo každý rok dole a dole a stále je to horšie a horšie, pestovatelia papriku nechcú pestovať, lebo ju nemá kto pozbierať,“ krúti hlavou Kolesár. Jednoducho papriky niet. Pestovatelia tvrdia, že ju nemá kto oberať a preto ju nepestujú. „Tento rok sme mali 10 tón. Kedysi sme spracovali za smenu 5 ton, dnes pri desiatich nám koľko išiel mlyn alebo sušička? Ani týždeň a celý rok tu stoja drahé a jediné stroje svojho druhu u nás vypnuté,“ ukazuje Kolesár. Dopyt je veľký a nestíhajú ho uspokojiť. Ak sa situácia nezmení, hrozí, že Žitavská paprika bude nielen prvá na zozname, ale prvá z neho aj zmizne. Lebo jednoducho nebude.