Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2023 07:38 | Správy | Zahraničné správy

Stará matka lobovala počas Chanuky za prepustenie rukojemníkov: Jej vnučku uniesol Hamas!

Stará matka jednej z rukojemníčok zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy využila sviatok svetiel - chanuku, aby u izraelských politikov lobovala za záchranu ľudí unesených palestínskymi komandami. Chanuka sa začala 7. decembra po západe slnka a vyvrcholila tento piatok.

Ako v piatok informoval denník The Times of Israel (TOI) v každý z ôsmich sviatočných večerov sa 87-ročná Dvora Lešemová vydala k domu niektorého z politikov a prosila o pomoc pre rukojemníkov - i pre svoju 23-ročnú vnučku Romi Gonenovú zajatú palestínskymi ozbrojencami 7. októbra na technopárty Supernova konanej v púšti. Poslednú správu o tejto mladej žene dostali jej príbuzní pred niekoľkými týždňami, keď sa od jedného z prepustených rukojemníkov dozvedeli, že Romi je nažive. Viac o nej nevedia.

Lešemová v prvý večer chanuky vyhľadala predsedu Knesetu Amira Ochanu v Tel Avive a postupne navštívila ministra vojnového kabinetu Bennyho Ganca, ministra obrany Joava Galanta, poradcu pre národnú bezpečnosť Cachiho Hanegbiho, poradcu vojnového kabinetu Arjeho Deriho. Na šiesty večer prišla k domu premiéra Benjamina Netanjahua a v posledné dva večery chanuky sa stretla s poslancom Knesetu Julim Edelsteinom a s prezidentom Jicchakom Herzogom - s ním na obrade, keď zapaľoval sviečku na menore na tzv. Námestí rukojemníkov v Tel Avive.

S väčšinou z politikov sa stretla na dvoroch pred ich domami, niektorí - ako Deri alebo Netanjahu - neboli doma, alebo neboli k dispozícii, každému z nich však nechala listy s prosbou o záchranu rukojemníkov.

Predpokladá sa, že po prepustení 105 civilistov zo zajatia Hamasu zostalo v palestínskom Pásme Gazy ešte 132 rukojemníkov – nie všetci sú nažive. Izraelská armáda potvrdila smrť 20 z tých, ktorí sú stále zadržiavaní Hamasom.

Lešemová, ktorý sa narodila v Iráne, nahrala vo svojej rodnej perzštine aj emotívne posolstvo k iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a iránskemu prezidentovi Ebráhímovi Raísímu, v ktorom ich - ako starých rodičov - prosí "o láskavosť", aby pomohli oslobodiť jej vnučku. Irán sa netají silnou podporou Hamasu a útok na Izrael otvorene chválil.

Od vypuknutia vojny medzi Hamasom a Izraelom sa v rôznych mestách Izraela, ale aj vo svetových metropolách konali zhromaždenia, ktorých účastníci žiadali prepustenie rukojemníkov a kritizovali prístup izraelských bezpečnostných zložiek.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke Miguel Gutierrez (vľavo) z Girony strieľa úvodný gól za chrbát brankára Dominika Takáča (vpravo) z ŠK Slovan Bratislava.
Foto
Girona FC - ŠK Slovan ONLINE: Belasí naďalej bez bodu, prehrali aj tretí duel
Ilustračné foto
Hasiči zasahujú pri požiari haly v Leviciach: Príčiny zatiaľ nie sú známe
Ilustračné foto.
2500 lekárov sa chystá opustiť svoje miesta ak... Exminister zdravotníctva ukázal prstom: Čia je to vina?
Minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák rokoval s Maďarmi o ochrane vzdušného priestoru: Slovensko strážia ich gripeny
Dopravná nehoda na D2 smerom do Čiech si vyžiadala zdržanie
Nehoda na diaľnici D2: Polícia hlási zdržanie v tomto smere
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) počas 19. schôdze parlamentu 3. októbra 2024 v Bratislave.
Aktualizované
Namiesto stability, hádky, chaos a ... Ostré slova Šimečku na adresu koalície: AHA, čo povedal
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Americký minister sa obrátil na Izrael s vážnou výzvou: Teraz je najlepší čas!
Janinej kolegyni sa v plote zasekol vták.
FotoVáš Tip
Kolegyňa poslala Jane fotku zo záhrady, tá si išla oči vyočiť: V plote sa zasekol... Takého vtáka nikdy nevidela!
Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin
Na Ukrajine padla ďalšia dôležitá hlava: Po výzve Zelenského okamžitý odchod
(ilustračné foto)
Máte jeden z týchto zlozvykov? Majte sa na pozore! Skúsený kardiochirurg pred nimi zdvíha varovný prst
Prínosom nového grafikonu bude podľa ministra viac spojov na trati Bratislava - Košice
Nový grafikon o zmene vlakových spojení začne platiť ešte do konca tohoto roka: Na čo sa treba pripraviť?
Jozef Mihál
Nahnevaný Mihál: 13. dôchodok 600 eur dostane aj Srb, ktorý tu robil rok a má penziu 20 eur!