Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2023 15:05 | Správy | Zahraničné správy
Video

Izrael zverejnil zábery z útoku: Na mieste boli aj deti! Sleduje to VIDEO

Izraelská armáda zverejnila sériu videí, ktoré podľa nej zachytávajú, ako odvolala vzdušné údery v Pásme Gazy, pretože sa v blízkosti nachádzali civilisti, mnohokrát deti. Informuje o tom dnes spravodajský web The Times of Israel (ToI). Podobné tvrdenia nie je možné v konflikte bezprostredne overiť z iných zdrojov.

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy v reakcii na útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas zo 7. októbra, pri ktorom na izraelskom území zahynulo podľa odhadu miestnych úradov zhruba 1200 ľudí. Izraelské údery a pozemné operácie podľa úradov v Pásme Gazy, ktoré Hamas ovláda, majú na svedomí životy bezmála 19.000 ľudí, najmä civilistov.

 

 

"Hamas vníma smrť civilistov ako stratégiu, my ju vnímame ako tragédiu, a preto nasadzujeme mnoho opatrení, aby sme sa pokúsili minimalizovať ujmu a utrpenie civilistov. To je tragická realita tejto vojny, ktorú Hamas začal, "uviedol armádny hovorca Daniel Hagari v anglickom vyhlásení. Dodal, že armáda civilistov pred útokmi varuje vždy, keď to je možné.

"Útoky prerušujeme, keď sa nečakane objavia civilisti. Pre každý cieľ volíme správnu muníciu, aby nespôsobila zbytočné škody, "povedal Hagari s tým, že armáda civilistov vyzýva, aby sa nezdržiavali v mieste intenzívnych bojov. "Vieme, že je to ťažké, ale snažíme sa zachrániť životy. Ponúkli sme aj medzinárodným organizáciám, aby zriadili humanitárne zóny. Využívame taktické prestávky, ktoré umožňujú evakuáciu civilistov a distribúciu humanitárnej pomoci, "vyhlásil Hagari.

Hagari tiež tvrdí, že Izrael "neobmedzuje" objem dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. "Vieme, že civilisti trpia. Je to kvôli stratégii a taktike Hamasu a keďže Hamas kradne medzinárodnú pomoc určenú pre nich (civilistov), "uviedol hovorca.

Izrael od útoku hnutia Hamas na izraelské územie na začiatku októbra zaviedol na Pásmo Gazy totálnu blokádu. Tú uvoľnil po zhruba dvoch týždňoch od začiatku bojov, keď sa otvoril prechod Rafáh spájajúci pásmo s Egyptom. V polovici novembra potom dovolil aj dodávky paliva do Pásma Gazy. V nedeľu Izrael pustil do Pásma Gazy aj prvé kamióny cez svoj prechod s Pásmom Gazy Kerom Šalom. Urobil tak po naliehaní svojich spojencov. "Naším cieľom je poraziť Hamas a zabezpečiť prepustenie našich rukojemníkov. Tragické utrpenie civilistov v Gaze nie je naším zámerom," uzavrel Hagari.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekári avizujú, že na neriešenie stavu doplatia všetci.
Dobrá správa pre obyvateľov Šale: Do ich mesta sa vráti pohotovosť!
Na Instagrame má už 1,1 milióna sledovateľov.
Foto
Z Paríža ju vyhodili, teraz buduje novú kariéru: Olympijská hviezda predáva pikantné zábery!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Predseda vlády odcestuje na oficiálnu návštevu: Toto bude riešiť v Číne
Asteroid bol prvýkrát spozorovaný 7. augusta.
Na oblohe sa zjavila záhadná hviezda, ľudia dostali paniku: Blíži sa príchod Mesiáša?!
Český premiér Petr Fiala.
Babiš uzavrel dohodu so Slovenskom o kauze ŠtB: Český premiér ostro zareagoval!
(ilustračné foto)
Hokejový svet zasiahla smutná správa: Navdždy odišiel legendárny útočník
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hlasuje vo volebnej miestnosti v Kišiňove.
Výsledky referenda sú známe, bolo to tesné! Moldavsko rozhodlo, či vstúpi do EÚ
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Ako by dopadli voľby v októbri? Tieto strany by ostali pred bránami národnej rady
Na snímke zľava britský premiér Keir Starmer, nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozprávajú pred stretnutím v Berlíne.
Poliaci zúria! To, čo spravili Nemci, bolo podľa nich veľkou chybou
Tíndžerka plače vo svojej izbe (ilustračná fotografia).
Ohavný prípad! 10-ročné dievča OTEHOTNELO: Keď mama zistila, čo sa stalo, zrútil sa jej svet
(ilustr. foto)
Chcete sa zbaviť nadobro pavúkov v domácnosti? 3 RADY, ktoré ich udržia preč od vašich domovov
Na snímke zľava diplomatka Ľubica Karvašová, podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban, predseda PS Michal Šimečka, expremiér a líder kandidátky PS vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) Ľudovít Ódor a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.
Podľa Progresívneho Slovenska sa premiérovi nechce vládnuť: Toto má byť dôkazom!