2. Mliečne výrobky a antibiotiká
Mliečne výrobky ako mlieko, syr a jogurt môžu narúšať vstrebávanie antibiotík tetracyklínov a chinolónov, uvádza štúdia Finds. Vápnik sa v tráviacom trakte viaže na antibiotikum, čím znižuje jeho vstrebávanie a účinnosť. Aby ste sa tomu vyhli, je lepšie užívať antibiotiká niekoľko hodín pred alebo po konzumácii mliečnych výrobkov.
Opatrní by ste mali byť pri konzumácii vyzretých syrov a mäsa, keď užívate inhibítory monoaminooxidázy na depresiu. Vyzreté a údené potraviny - vrátane camembertu, goudy, salámy a pastrami - obsahujú aminokyselinu nazývanú tyramín. Lieky s inhibítormi monoaminooxidázy, ktoré sa predpisujú pri depresii a chemoterapii, znižujú schopnosť tela spracovať tyramín. To vás vystavuje riziku vedľajších účinkov vrátane silného zvýšenia krvného tlaku, bolesti na hrudníku a zrýchleného tepu.