Tradičným vianočným jedlom sú ryby. Mäso rýb je z výživového hľadiska nízkoenergetické a bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus.
Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok. Počas vyprážania potravín sa pri vysokých teplotách tvorí chemická látka - akrylamid. Konzumovanie potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
Čo radí gastroenterológ?
Lákavé vône, koláče, misy plné šalátu... Počas Vianoc si všetci chceme užiť aj dobré jedlo a pitie. „Po kosti v krku bývajú tráviace problémy hneď druhou príčinou návštev urgentných príjmov počas sviatkov Vianoc. Pretože naše telá nedostávajú takú ,nálož' jedla počas celého roka,“ hovorí známy gastroenterológ Ladislav Kužela.
Podľa neho si musíme uvedomiť, že hovoríme doslova o záťažovej skúške pre náš tráviaci trakt. Iba počas Štedrého večera skonzumujeme okolo 6-tisíc kalórií, čo je skoro trojnásobok toho, čo potrebujeme na prežitie. Známy odborník Ladislav Kužela okrem striedmej konzumácie jedál odporúča počas sviatkov aj pohyb.