„Cvičením sa dá dosiahnuť aj 40-percentný nárast zdravých mikróbov v tele. Tento zdraviu prospešný efekt sa však stráca, ak sa nehýbeme“, vysvetľuje Ladislav Kužela. Ku vzniku nesprávnych mikróbov a priberaniu však vedie aj ponocovanie pri televízii. Preto je pri spaľovaní a trávení dôležitý aj dlhý spánok.
Sviatočná joga
K dobrým radám gastroenterológ Kužela pridáva aj to, aby sme počas týchto dní konzumovali aj fermentované potraviny. „Dobrou správou na záver je, že netreba byť maratónec na to, aby ste mali dokonalý črevný mikrobióm. Každý si dokáže nájsť prijateľné ľahké cviky, ktoré napomôžu k lepšiemu tráveniu. Možno skúsiť napríklad jogu“, pridáva Ladislav Kužela. Dýchaním a meditáciou pri joge sa tak vyhneme zápalu imunitného systému a tráviaceho traktu.
Prednosti štyroch sviatočných potravín
Kyslá kapusta
- Obsahuje mikroorganizmy, ktoré podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách - uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a vitamínov
- Bohatá na betakarotén, vitamín C
- Dodáva minerálne látky - draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík či železo
Med
- Obsahuje minerály – železo, meď, mangán, sodík, draslík, fosfor
- Má veľa vitamínov - B1, B2, B6, B12, C, rutín, A, E, K
- Rýchlo sa vstrebáva z tenkého čreva do krvného obehu
- Dodáva organizmu okamžite energiu
Cesnak
- Obsahuje alicín - prírodné antibiotikum
- Priaznivo vplýva na ochranu tráviaceho traktu pred plesňami a neželanými baktériami
- Je prospešný aj na hladinu cholesterolu a tukov v krvi
Ryby
- Biologicky plnohodnotné
- Obsahujú omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny
- Vitamíny (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálne látky
- Zdravšie sú dusené, grilované a pečené