Ťažkosti s trávením nie sú počas vianočných sviatkov zriedkavé. Väčšinou si to odnesie žlčník a žalúdok. Tradične nezdravé dobroty by sme si preto mali spestriť pokrmami, ktoré nášmu zdraviu skôr prospejú. Alebo inak upraviť tie klasické, na ktoré sme zvyknutí. Aké sú tipy pre zdravší sviatočný stôl?
Šalát Vianočný stromček podľa gastroenterológa Ladislava Kuželu
- dve šálky rukoly
- jedna klementínka
- 1/2 šálky pekanových orechov
- 1/2 šálky semienok granátového jablka
- 1/4 šálky balzamikového dresingu
Tipy pre zdravší vianočný stôl
- Menej sladkostí a krémových zákuskov - namiesto nich skúste ovocné či tvarohové
- Namiesto bielej múky vyskúšajte špaldovú, pohánkovú alebo celozrnnú pšenicu
- Cukor môžete nahradiť medom
- Koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím
- Pri varení a záverečnej úprave jedál menej soľte
- Soľ môžete nahrádzať bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami
- Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom
- Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladeným nápojom
- Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa
- Uprednostnite orechy nepražené a nesolené
- Mliečnu čokoládu vymeňte za kvalitnú horkú