Rybacie krokety zo šťuky s petržlenovým pestom
Na 2 porcie budeme potrebovať
- 500 g zemiakov
- morskú soľ v mlynčeku
- 300 ml bieleho suchého vína
- čierne korenie v mlynčeku
- čerstvé bylinky (rozmarín, pažítka, petržlenová vňať)
- 1,5 citróna
- olivový olej
- 250 g šťuky severnej bez kože a kosti
- 2 vajcia
- repkový olej na vyprážanie
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- 2 lyžice mletých mandlí
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hrsť šalátu mix
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji
- 1 hrsť olív bez kôstok (zelené, čierne)
Postup:
Rybacie krokety
Očistené zemiaky nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode do mäkka. V druhom hrnci pripravíme vývar zo 700 ml vody, vína, soli, korenia, byliniek, dvoch plátkov citróna a lyžice olivového oleja. Asi 5 minút povaríme. Následne do vývaru vložíme kúsky ryby a asi 3 minúty varíme, resp. do mäkka.
Uvarené zemiaky precedíme a popučíme. Pridáme k nim uvarenú a na malé kúsky natrhanú šťuku zbavenú kostí, vajcia, soľ a korenie. Dôkladne premiešame. Krokety tvarujeme pomocou lyžice a vkladáme do rozpáleného repkového oleja. Vyprážame zo všetkých strán do zlatista. Hotové ich vyberieme na tanier s papierom a dáme odkvapkať.
Petržlenové pesto
Hrsť petržlenovej vňate nasekáme nadrobno, zmiešame s najemno nastrúhaným parmezánom, mletými mandľami, so soľou, s korením, olivovým olejom, so šťavou z polovice citróna a s nastrúhaným strúčikom cesnaku. Dôkladne premiešame, podľa potreby prilejeme olej tak, aby vzniklo husté pesto, ktoré dochutíme soľou a korením.
Miešaný šalát
Do šalátu pridáme nakrájané sušené paradajky, prepolené olivy, šťavu z polovice citróna, olivový olej, soľ a čierne korenie. Zľahka premiešame.
Servírovanie
Rybacie krokety servírujeme s petržlenovým pestom a so šalátom.