Slovo šampanské je jedným z najčastejšie používaných nesprávnych označení. Väčšina z nás tak hovorí akémukoľvek sýtenému vínu a občas dokonca aj vtedy, ak to ani nie je víno, ako v prípade detského šampanského. Aby sme uviedli tento názov na správnu mieru, prináleží len šumivému vínu z regiónu Champagne vo Francúzsku.
Fľašu „šampusu“ kúpite už od 4 eur. Pravý sekt alebo šumivé víno je vyrobené z vína a obsahuje prírodné perlenie CO2, ktoré vzniká prirodzeným spôsobom kvasenia. Sýtené víno ako lacnejšia náhrada sektu obsahuje bublinky pridané umelo.
Tipy, ako si vychutnať sekt:
- Sekt skladujte na pokojnom, chladnom a tmavom mieste
- Najlepšie sa mu darí, ak ho skladujete v stoji
- Vyžaduje si stabilnú teplotu, teplotné zmeny mu škodia
- Neotvárajte ho tesne po prevoze v aute
- Optimálna teplota bieleho sektu je 5 - 7 °C, ružového 6 - 8 °C a červeného 9 - 11 °C
- Na rýchle ochladenie naplňte vedierko kúskami ľadu, zalejte ho vodou, prisypte 2 lyžice soli
- Položte do vedierka sekt a pomaly ho otáčajte
- Po 10 minútach ho servírujte
- Sekt podávajte v úzkych vysokých pohároch
- Pri otváraní nakloňte fľašu mierne šikmo, zátku pridržte palcom
- Sekt sa neodporúča skladovať veľmi dlho, najviac 2 roky
Čo je šumivé víno
- vyrába sa z kvalitnej zmesi vín cuvée
- do nej sa pridávajú kvasinky a presná dávka cukru
- kvasenie a zrenie trvajú 6 mesiacov
- víno získava charakteristickú vôňu a chuť
Čo je sýtené víno
- lacnejšia náhrada šumivého vína
- vyrába sa z menej kvalitného vína
- pridáva sa doň CO2
- neprechádza žiadnym procesom zrenia
- bublinky rýchlo vyprchajú a vyvolávajú agresívny chuťový vnem
Čo je Prosecco
- talianske šumivé víno vyrobené z odrody Glera
- najčastejšie sa vyrába ako brut, extra dry a dry
- najkvalitnejšie Prosecco pochádza z oblasti medzi mestami Conegliano a Valdobbiadene
- výroba Prosecca je lacnejšia ako výroba šampanského
- proces druhotného kvasenia prebieha v antikorových tankoch a trvá približne 1 mesiac.