Esterházy rezy
Na 20 porcií budeme potrebovať:
Korpus
- 200 g bielkov (z 5 vajec)
- štipku soli
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g pomletých lieskových orechov
- 1 lyžičku mletej škorice
Krém
- 30 g kukuričného škrobu
- 30 g polohrubej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 300 ml mlieka
- 250 g masla
- 450 g marhuľového džemu
Poleva
- 350 g práškového cukru
- 60 ml tuzemáku
- 70 g horkej čokolády
- 15 ml rastlinného oleja
Postup:
Korpus
Bielky šľaháme so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Šľaháme približne 10 minút, kým sa cukor v snehu úplne rozpustí. Do snehu prisypeme najemno mleté orechy a štipku škorice. Dva rovnaké plechy na pečenie vystelieme papierom a cesto rozdelené na dve polovice rovnomerne nanesieme na plechy. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 20 minút. Po upečení necháme pláty cesta vychladnúť na plechu.
Krém
V hrnci zmiešame kukuričný škrob, múku, cukor a žĺtky. Prilejeme mlieko, zmes rozmiešame dohladka a uvaríme hustý puding. Horúci puding šľaháme v robote, a keď mierne vychladne, pridáme maslo izbovej teploty a opäť prešľaháme. Vychladnuté pláty cesta rozkrojíme na polovicu a potrieme vrstvou džemu a krému. Preložíme ďalším plátom a pokračujeme, kým spracujeme všetky pláty cesta, džem a krém. Dezert necháme stuhnúť v chladničke, ideálne do ďalšieho dňa.
Poleva
V mise zmiešame cukor s tuzemákom. Čokoládu s olejom zohrejeme a prelejeme do cukrárskeho vrecka. Na dezert najskôr nanesieme polevu z cukru a tuzemáku. Následne pomocou cukrárskeho vrecka s čokoládou a cukrom urobíme na cukrovú polevu zvislé čiary, z ktorých urobíme pomocou špajdle ozdobný vzor.
Dezert necháme stuhnúť v chladničke a pred podávaním ho nakrájame na rezy.