Pistáciová baklava
Na 60 porcií potrebujeme:
Cukrový sirup
- 225 kryštálového cukru
- 300 g medu
- 270 ml vody
- štipku soli
- štipku mletej škorice
- kôru a šťavu z 1 citróna
Baklava
- 350 g masla (250 g prepusteného masla)
- 200 g najemno namletých vlašských orechov
- 300 g najemno namletých nesolených pistácií
- 18 plátov štrúdľového ťahaného cesta
Na ozdobenie
- 50 g nahrubo nasekaných nesolených pistácií
Postup:
Prepustené maslo
Vo vodnom kúpeli na miernom ohni roztopíme maslo nakrájané na kocky (počas topenia maslo nemiešame). Keď sa mliečna bielkovina (biela časť) usadí na dne, naberačkou opatrne z povrchu odoberieme mliečny tuk (žltá časť). Na recept budeme potrebovať približne 250 g prepusteného masla - mliečneho tuku.
Cukrový sirup
Cukor, med, vodu, soľ, škoricu, citrónovú kôru a šťavu uvaríme na miernom plameni na hustý sirup. Po uvarení ho necháme vychladnúť.
Baklava
V miske zmiešame mleté vlašské orechy a pistácie. Plech dôkladne vymastíme prepusteným maslom. Na dno položíme plát cesta (podľa potreby z cesta odrežeme) a potrieme maslom. Pridáme ďalších 5 vrstiev cesta, pričom každú vrstvu cesta potierame maslom. Posypeme polovicou orechov a všetky vrstvy lyžicou dôkladne utlačíme. Pokračujeme ďalšími 4 vrstvami cesta a masla. Pridáme zvyšné orechy a znova utlačíme. Ukončíme poslednými 8 vrstvami cesta a masla, pričom posledný plát cesta už nepotierame.
Baklavu nakrájame na kosoštvorce (2 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 150 °C približne 90 minút. Vychladnutým sirupom zalejeme horúcu baklavu hneď, ako ju vyberieme z rúry, aby sa sirup lepšie vsiakol. Ozdobíme ju nahrubo nasekanými orechmi. Pred podávaním necháme odstáť (aspoň 6 hodín).