Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.12.2023 16:08 | Správy | Domáce správy

Pre poľnohospodárov bol rok 2023 iným ako tie predchádzajúce: Dominovala predovšetkým téma ....

Rok 2023 bol pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov opäť úplne iný ako predchádzajúce a dominovala mu téma dovozov lacných ukrajinských agropotravinárskych komodít. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) pri hodnotení tohto roku.

Zdôraznil, že počas celého roka sa mimoriadne deformoval trh s komoditami, slovenskí prvovýrobcovia navyše nedokázali konkurovať ukrajinskej lacnej výrobe. SPPK už od začiatku rapídnych dovozov agrokomodít z Ukrajiny podľa neho poukazovala na obrovské problémy, ktoré nevyžiadané importy pre producentov v SR spôsobujú.

Navyše z pohľadu SPPK boli podľa neho prvovýrobcovia oklamaní, pretože pôvodne malo ísť len o prevoz ukrajinskej úrody do cieľových destinácií mimo EÚ, nie o dovozy. Slovenskí pestovatelia sa stali pre lacné dovozy ukrajinských komodít nekonkurencieschopní, ich obilie, ale napríklad aj kukurica sa veľmi ťažko predávali, a keď, tak výrazne pod cenu. Zároveň slovenskí pestovatelia podľa Korpáša stratili tradičné odbytištia na európskych trhoch, keďže pri veľkej produkcii zrnín v SR sú nútení časť úrod, najmä obilia, aj vyvážať. "Sme svedkami veľkého paradoxu, keď európske trhy zaplavilo ukrajinské obilie a do mimoeurópskych krajín, kam bežne putovalo ukrajinské obilie, sa teraz veselo vozí produkcia z Ruska," podčiarkol.

SPPK podľa neho vzhľadom na vyššie uvedené navrhuje zoznam zakázaných komodít rozšíriť. "Podľa nás je dôležité doplniť do zoznamu zakázaných komodít z Ukrajiny aj hydinové mäso a vajíčka. V obilninách pestovaných na Ukrajine sa totiž počas roku 2023 našli nevyhovujúce látky - pesticídy, ktoré sú v rámci EÚ zakázané," podčiarkol.

Poznamenal, že obilniny tvoria základ kŕmnych zmesí pre výkrmovú hydinu a nosnice. Prostredníctvom krmiva sa tieto látky môžu dostať do hydinového mäsa a vajec, čo môže viesť k ohrozeniu potravinovej bezpečnosti EÚ, ako aj ohrozeniu spotrebiteľov v EÚ. Doplnil, že poľnohospodárov potrápilo aj počasie v druhej polovici roka a počas jari, keď museli kvitnúce ovocné stromy ochraňovať pred jarnými mrazmi. Daždivá jeseň oddialila zber jesenných plodín ako cukrová repa, kukurica, slnečnica.

Dodal, že tento rok potravinári opäť zápasili s vysokými nákladmi vo výrobe. Ich hlas však na konci leta vypočuli poslanci parlamentu a schválili odpustenie časti odvodov, čím im umožnili trochu sa "nadýchnuť". Aktuálne však zápasia s predčasnými dôchodkami a odchodom starších zamestnancov do predčasného dôchodku. "Len hydinári odhadujú, že pre predčasný odchod do dôchodku im odíde približne 10 % zamestnancov. Bol to teda turbulentný rok," uzavrel Korpáš.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Spevák Pavol Habera
Foto
Paľo Habera vyšiel s kožou na trh: Fakt som to spravil? FOTO, ktorá prekvapila aj samotného speváka!
Kylie Minogue
Foto
Austrálska megastar ohlásila najväčšie turné za posledné roky: Zavíta aj do našich končín? Fanúšikovia sú nadšení
Sean Diddy Combs
Foto
Svetoznámy raper sa mal dopustiť strašných vecí: BOJÍ sa o svoj život, strážnici ho nemôžu spustiť z očí
ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi zostavili NELICHOTIVÝ zoznam, figurujú na ňom desiatky krajín: Je medzi nimi aj Slovensko?
Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
Statný kuchár Kemkovi poriadne vylepí.
V šou Možné je všetko lietali facky! Martin Novák si pre Kemku pripraví nezabudnuteľnú odvetu
Päťnásobný majster Európy v kulturistike Adam Cibuľa (60) už 7 rokov nemal v rukách činky a je bez poriadnej strechy nad hlavou.
Foto
Z kulturistu Adama Cibuľu je bezdomovec: Šampión ŽOBRE na ulici a stravu hľadá v kontajneroch!
(ilustračné foto)
Váš Tip
Slovenskí vedci na misii v Tichom oceáne: Aká je pravdepodobnosť, že človeka zraní vesmírny odpad?
(ilustračné foto)
Irán predstavil vylepšenú výzbroj v tom najnevhodnejšom čase: Napätie na Blízkom východe by sa dalo krájať
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Jana Gantnerová - Vo Svetovom pohári bola v prvej desiatke 29-krát.
Foto
Absolventi športového gymnázia: Stretnutie po 50 rokoch! Aké esá vyrástli v unikátnej lyžiarskej triede?