Na zmiernenie zaťaženého tráviaceho systému je rozhodne najlepšie nastaviť si niekoľkohodinové prestávky medzi jedlami. Jedlo si vyberajte ľahko stráviteľné, s nízkym obsahom živočíšnych tukov a mäsa, pričom zelenina a ovocie by mali zohrávať hlavnú úlohu. A stavte na bylinky. Pri problémoch s trávením môžu pomôcť rasca, mäta či kamilky.
„Treba vedieť, že chudnutie a udržiavanie hmotnosti je rozdiel,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®. „Ak je vaším cieľom schudnúť, je potrebné vytvoriť negatívnu energetickú bilanciu. Teda počas dlhšieho obdobia prijímať menej energie, ako telo spotrebuje,“ pokračuje odborníčka.
Ako na to?
1. Plánujte
Premyslite si, čo chcete jesť a nakúpte si vhodné potraviny. To, čo jesť nechcete, doma ani nemajte. Upracte si v chladničke aj v komore.
2. Vylúčte nezdravé
Napríklad sladké a mastné jedlá, alkohol, ale aj vysokoenergetické jedlá, ako sú napríklad orechy, šetrite olejom a maslom, vynechajte alebo obmedzte prílohy.
3. Pridajte zeleninu
Ku každému jedlu - surovú, dusenú, pečenú.
4. Varte polievky, prívarky, zapekajte
No pozor na zbytočné tuky vo forme tučných syrov či smotany, gro musí byť vždy zelenina.