Či ich zje čerstvé, alebo si ich nasuší na zimu, je už na ňom. S veľkým výskytom húb sa však zvyšuje riziko otravy touto pochúťkou. Včera v noci záchranári ratovali štyroch ľudí z obce Prenčov v okrese Banská Štiavnica. Sťažovali sa totiž na bolesti brucha, ktoré sa objavili po konzumácii jedla z nazbieraných húb. Na ktoré huby si treba dávať pozor a aké sú príznaky otravy?
Hríb, kozák, masliak či bedľa. Najznámejšie huby, ktoré pozná asi každé dieťa. Všetky však majú viacero odrôd, ktoré sa môžu podobať na nebezpečnú jedovatú hubu. Muchotrávka červená s jasnočerveným klobúkom už svoju farbou upozorňuje, že do košíka nepatrí. Muchotrávku zelenú alebo bielu si však môžete pomýliť napríklad s malým šampiňónom. Muchotrávka tigrovaná sa zasa môže ponášať na obľúbenú bedľu.
(pre zväčšenie kliknite na obrázok)
Na Slovensku pritom fungujú mykologické poradne, kde si ľudia môžu overiť, čo všetko nahádzali do košíka. Podľa Národného toxikologického informačného centra (NTIC) v Bratislave si ľudia najčastejšie zamieňajú jedovatú muchotrávku zelenú s pečiarkou alebo plávkou. „Vyskytli sa aj prípady, keď pacienti zjedli pokazenú alebo zle skladovanú hubu v reštaurácii,“ uviedla Silvia Plačková z NTIC.
Aj jedlé huby môžu uškodiť, ak sú:
Surové
- všetky huby obsahujú toxíny a preto by sa nemali konzumovať bez tepelného spracovania
Zle spracované
- môžu vyvolať tráviace ťažkosti, ak neboli vystavené dostatočne vysokej teplote
Nesprávne skladované
- v nepriedušných obaloch (igelit) - v dôsledku zaparenia vznikajú jedovaté látky
- môžete sa tak otráviť aj jedlým dubákom
POZOR! Požitie húb môže vyvolať alergickú reakciu.
Čo robiť v prípade otravy?
Pavel Nemeček, lekár záchranár z Falck záchranná
Príznaky: Prvé príznaky sa môžu objaviť už do 20 minút po konzumácii húb. Sú nimi najmä problémy tráviacej sústavy, kŕče, vracanie, hnačky, nadmerné potenie, ale aj poruchy zraku či dýchacie ťažkosti.
Čo robiť: vyhľadajte, alebo telefonicky kontaktujte lekársku pomoc. Zvyšky jedla (húb) uchovajte, ľahšie bude možné zistiť, o aký druh ide. Obzvlášť riziková je muchotrávka zelená. Prvotné príznaky môžu odznieť a myslíte si, že je všetko v poriadku. Znovu sa však prejavia tak po 1 až 2 dňoch a dochádza k poškodeniu pečene a zlyhaniu orgánov. Po konzumácii tejto huby je dobré vyvolať zvracanie a dostať ju von z organizmu, to však väčšinou nastane spontánne.
Zavolajte infocentrum
V prípade podozrenia na otravu môžete využiť konzultačnú službu Národného toxikologického informačného centra (02/54 774 166), ktorá je k dispozícii 24 hodín.