Podobne desivý prípad si nepamätajú za dlhé roky ani psychiatri, kriminalisti či sexuológovia. Čo sa podľa odborníkov mohlo v mysli páchateľa odohrať a ako sa dá podobnej hrôze predísť? Podľa psychiatričky a sexuologičky Danice Caisovej sa môžeme len domnievať, čo skutku predchádzalo.
„Takéto správanie je v istom zmysle ľudsky nezrozumiteľné. Je nepodstatné, či ju pitval zaživa, alebo už bola mŕtva, podstatné je, že sa nevedel zastaviť. Takéto praktiky mávajú väčšinou ľudia, ktorí majú sklon k BDSM (bondáž, dominancia, sadizmus a masochizmus). Preferujú vo svojom živote takýto typ praktík. To sú ľudia, ktorých vzrušuje, keď niekoho ponižujú a niekomu ubližujú. Ale v modernej sexuológii, liberálnosť tkvie v tom, že je to po dohode a zachovaní bezpečnosti. Obaja partneri s tým súhlasia,“ vysvetľuje Caisová.
Podľa nej je otázne, či niečo takéto praktizoval aj za ich spoločného života. „Mnoho ľudí si to odžije len v erotických fantáziách, niektorí to aj praktizujú, ale vždy si dohodnú stopku. Tu sa môžeme len domnievať, či to bolo aj predtým a vyvrcholilo to týmto aktom,“ uvažuje odborníčka.
Vzápätí si kladie prekvapivú otázku: „Alebo, keďže bol kuchár a pitval hydinu či iné zvieratá, nebola toto náhradka za BDSM?“ Čo sa týka zdedenia genetickej predispozície po otcovi, psychiatrička má na to iný názor.