Ako píše The Sun, odborníci tvrdia, že strava bohatá na cukry a tuky zostaruje naše tepny a exponenciálne zvyšuje riziko porážky alebo zástavy srdca. “Ukazuje to, aké podstatné je jesť vyváženú stravu už od detstva. Arteriálna stuhnutosť je dôležitý ukazovateľ toho, ako sa poškodzujú cievy, potenciálna z dlhodobého hľadiska,” vyjadrila sa autorka štúdie doktorka Bucklandová.
Tepny vedú čerstvú krv zo srdca a s pribúdajúcim vekom strácajú pružnosť. To znamená, že srdce musí pumpovať silnejšie, čo zároveň zvyšuje krvný tlak. Nadváha, obezita a cukrovka urýchľujú proces starnutia ciev. Štúdia doktorky Bucklandovej sa robila na 4 700 deťoch. Deti s vyšším príjmom nezdravých kalórií mali tuhšie tepny ako tie, ktoré vyrastali so zdravšími návykmi. Ochorenia srdca sú pritom celosvetovo jednou z najčastejších príčin smrti.