"Tieto zmeny sa prejavujú aj v tom, že sa v organizme vyskytujú rôzne druhy baktérií. Naše črevá sú plné miliónov rôznych baktérií, z ktorých niektoré sú pre telo užitočné, zatiaľ čo iné podporujú plynatosť, nadúvanie a zápaly. Niekoľko štúdií ukazuje, že baktérie v našom čreve sa menia v závislosti od ročného obdobia, a to práve kvôli častejšiemu pobytu v interiéri v zime, vystaveniu zimným chorobám, nedostatkom vitamínu D alebo množstvom vlákniny, ktorú jeme," vysvetlila.
Môže to byť spôsobené aj tým, že v zime jeme iné jedlá. "V rôznych ročných obdobiach jeme rôzne veci. V lete je k dispozícii viac čerstvých produktov a máme tendenciu uprednostňovať ovocie, zeleninu a šaláty. V zime ľudia vyhľadávajú teplé jedlá, ktoré majú tendenciu obsahovať viac tuku. Vianoce a Nový rok sú často obdobím nadmerného požívania vysokokalorických potravín a alkoholu. To všetko ovplyvňuje naše trávenie," povedala doktorka.
Existujú však veci, ktoré vám môžu počas zimy pomôcť. Doktorka Ruxton vyzýva ľudí, aby jedli viac vlákniny. Odporúča:
- vybrať si celozrnné raňajkové cereálie a pridať do nich nakrájaný banán alebo hrsť bobuľovitého ovocia
- na obed vyskúšať hrejivú šošovicovú polievku s celozrnným chlebom
- namiesto koláčov alebo sušienok občerstviť sa orechmi, semienkami a sušeným alebo čerstvým ovocím
- Jedzte pomalšie a jedlo dobre prežúvajte, pretože rýchle jedenie zhoršuje nadúvanie.
Ak máte však problém s pravidelným nadúvaním, mali by ste sa obrátiť na svojho praktického lekára.