Šišky plnené tvarohom
Počet porcií: 25 - 30 kusov, Príprava: 25 minút
Potrebujeme:
Cesto
- 1 vrecko sušeného droždia
- 500 g hladkej špaldovej múky
- štipku soli
- 60 g kryštálového cukru
- 4 vajcia izbovej teploty
- 125 g masla
- 50 ml vlažného mlieka
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na obalenie
Plnka
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g jemného tvarohu
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 lyžice práškového cukru
- kôru z jedného biocitróna
Postup:
1. Všetky suroviny na cesto pri izbovej teplote ručne vypracujte na hladké nelepivé cesto. Vložte ho do misy a prikryte aspoň na hodinu potravinárskou fóliou, aby nakyslo.
2. Medzitým pripravte tvarohovú plnku. Všetky suroviny dobre vymiešajte a kým cesto kysne, nechajte plnku odležať v chladničke, aby sa všetky chute prepojili.
3. Keď je cesto krásne vykysnuté, rozvaľkajte ho na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 centimeter. Použite okrúhly vykrajovač na šišky, prípadne pohár s vhodným priemerom. Takto pripravené šišky nechajte ešte aspoň 10 minút podkysnúť.
4. V panvici so širším dnom zohrejte olej na teplotu aspoň 170 °C. Šišky vyprážajte z oboch strán asi tri až štyri minúty, uvidíte, ako rýchlo začnú chytať objem a farbu.
5. Hotové šišky vyberte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného oleja z vyprážania, a nechajte vychladnúť. Rovnomernému chladeniu pomôže, ak ich preložíte na mriežku z rúry.
6. Každú vychladnutú šišku zboku jemne rozrežte a malou lyžičkou vložte plnku. Nakoniec poprášte práškovým cukrom.