Antioxidanty chránia pred degeneráciou a starnutím buniek. Podľa čínskych vedcov stačí šálka čaju ráno, napoludnie a večer, aby sme telu dodali dostatočné množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré spomaľujú biologické starnutie.
"Zistili sme, že konzumácia približne troch šálok čaju denne môže telu poskytnúť výhody proti starnutiu. Dôvodom by mohlo byť to, že čaj obsahuje množstvo bioaktívnych látok," domnieva sa doktor I Xiang zo Sichuanskej univerzity.
Čaj obsahuje polyfenoly, čo sú silné antioxidanty, ktoré môžu pomôcť aj pri ochrane pred rakovinou a neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad demencia. Znižujú tiež riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení alebo cukrovky.
"Čaj obsahuje rôzne bioaktívne zlúčeniny, ako sú polyfenoly, teín a kofeín, ktoré môžu súvisieť s jeho potenciálnymi účinkami proti starnutiu. Uvádza sa, že polyfenoly modulujú črevnú mikroflóru, čo môže mať dôležitý vplyv na reguláciu zmien súvisiacich s vekom v oblasti imunity, metabolizmu a kognitívnych funkcií," dodal doktor I Siang.