Tá totiž aj v tomto momente spracováva všetko, čo sme zjedli a vypili a alkohol jej nerobí práve najlepšie. Prečo je pečeň pre náš život nenahraditeľná? Ako ju máme zaťažovať čo najmenej? Podľa akých príznakov zistíme, že sa s ňou deje niečo zlé?
Pečeň je najväčšia žľaza nášho tela. Práve ona sa podieľa na všetkých metabolických procesoch v našom tele. Aj vďaka nej metabolizujú cukry, tuky či bielkoviny. Hoci je pečeň známa najmä vďaka svojej schopnosti regenerácie, v skutočnosti je viacero dôvodov, prečo ju obdivovať. Pre telo je nenahraditeľná. Vykonáva viac ako 500 životne dôležitých funkcií.
„Toxické poškodenie napríklad alkoholom, liekmi a v nemalej miere aj jedovatými hubami, porucha metabolizmu tukov (steatóza) či vírusy sú najčastejšími spúšťačmi chorôb pečene,“ vysvetľuje MUDr. Dáša Kelényová, odborníčka laboratória Synlab Slovakia. Najčastejšími ochoreniami sú viaceré typy hepatitídy, tukové ochorenie pečene spôsobujúce hromadenie tuku v pečeni, ktoré môže byť spôsobené alkoholom, liekmi či celkovo zlou životosprávou.
Ďalej nasledujú autoimunitné ochorenia pečene, cirhóza až rakovina pečene. Podľa viacerých odborníkov patrí Slovensko medzi krajiny, ktoré majú vysoký výskyt chorôb pečene. Dokonca drží prvenstvo na celom svete s najväčším výskytom dekompenzovanej cirhózy pečene a štvrté miesto v Európe s úmrtnosťou na cirhózu pečene.
Testovanie aspoň raz ročne
Vyšetrenie u lekára netreba odkladať, kým sa objavia príznaky ochorenia pečene. Vhodná je prevencia a pravidelné testovanie aspoň raz ročne. „Odporúča sa pri prevencii a zvlášť pre ľudí so zlou životosprávou, po prekonaní infekčných a neinfekčných zápalov, po liečbe pečene a tiež po dlhodobom užívaní liekov aj pri iných ochoreniach, po intoxikáciách,“ hovorí lekár špecialista klinickej biochémie Oto Ürge.
Výrazný vplyv na fungovanie pečene majú naše stravovacie návyky. Najväčším nepriateľom pre pečeň sú tuky a cukry, ktoré spôsobujú jej stukovatenie. Sladké čokolády, zmrzliny či kalorické bomby ako hamburgery s hranolkami je vhodné obmedziť na minimum.