Populárny gastro portál TasteAtlas zostavil rebríček 53 najlepších príloh v strednej Európe, pričom naše chutné, tradičné jedlá kraľujú hneď na prvom a druhom mieste.
1. Zemiakové placky
Placky sú pokrmom, ktorý si aspoň z času na čas pripravuje každá slovenská domácnosť a v hojnom množstve si na nich radi pochutnávame aj na trhoch či jarmokoch. "Pozostávajú z hustého cesta z nastrúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Tieto sýte chuťovky sa smažia na panvici krátko do zlatohneda a zvyčajne sa podávajú ako hlavné jedlo spolu s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským gulášom," priblížil portál, ktorého placky oslnili a dal ho na prvé miesto v rebríčku.
2. Halušky
Na druhom mieste sa umiestnili halušky, s ktorými sa o umiestnenie v rebríčku delíme s Čechmi. "Halušky sú neuveriteľne mäkká odroda zemiakových knedlí, ktorá sa zvyčajne spája so Slovenskom a Českou republikou. Cesto sa pripravuje zo strúhaných surových zemiakov a múky. Varia sa zvyčajne tak, že sa cesto rozotrie na drevenú dosku a malé kúsky cesta sa vykrajujú a hádžu priamo do vriacej vody," opísal portál.
Na ďalších priečkach sa umiestnili napríklad sliezske knedle, zemiakové palanicnky z Luxemburska, rakúska knedľa käseknödel či pre Nemecko typické zemiaky pripravené na panvici Bratkartoffeln, vyprážaná kapusta z Poľska či durínske knedle z Nemecka.