Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2024 19:46 | Správy | Domáce správy

Koľko Slovákov žije v Spojených štátoch? Počty sa šplhajú poriadne vysoko, budete prekvapení

K slovenskému pôvodu v roku 2020 sa v USA hlásilo celkovo 594.844 obyvateľov. Žilo tam 187.573 obyvateľov iba slovenského pôvodu a 407. 271 slovenského a iného pôvodu. Sú usadení takmer vo všetkých štátoch USA. Pre TASR to uviedla Kristína Kottrová z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v súvislosti s pracovnou cestou prezidentky Zuzany Čaputovej v USA.

"Prevažná väčšina osôb, ktoré v súčasnosti deklarujú svoj slovenský pôvod, sa k nemu hlási na základe pôvodnej etnickej príslušnosti predkov, slovenských prisťahovalcov z konca 19. a začiatku 20. storočia," priblížila Kottrová. V posledných rokoch sa podľa nej zvyšuje počet Slovákov v štátoch Florida a Kalifornia. Najväčšia koncentrácia Slovákov je v Pittsburghu, Clevelande, Newarku, New Yorku, Buffale a Chicagu.

"V USA funguje obrovské množstvo tradičných slovenských komunít a organizácií, máme však aktívne aj nové združenia tvorené novou diaspórou - slovenskými profesionálmi pôsobiacimi v USA, napríklad Nadácia +421, Slovak Pro, Global Slovakia," poukázala Kottrová. Doplnila, že americkí Slováci majú svoje farnosti, 16 slovenských škôl, folklórne súbory, noviny a časopisy, rozhlasové a televízne vysielanie. Aktívni sú podľa Kottrovej aj členovia slovakistického študijného programu na University of Pittsburgh. Mnohé z týchto spolkov podporuje aj SR prostredníctvom dotácií ÚSŽZ, tvrdí.

"Kľúčovou celonárodnou reprezentatívnou organizáciou je Slovenská liga v Amerike (SlvA) založená v roku 1907. Združuje päť fraternalistických organizácií so súhrnným počtom do 300.000 členov a mnohé nezávislé občianske a kultúrne spolky, napríklad Slovenskú záhradu na Floride, viaceré spoločnosti a spolky kultúrneho dedičstva a spoločenské kluby," uviedla Kottrová.

Vysvetlila, že cieľom založenia ligy bolo vytvorenie strešnej organizácie, ktorá by reprezentovala amerických Slovákov. SlvA má svojich približne 20 miestnych zborov v rôznych štátoch Ameriky. Má aj individuálnych členov.

"Mimoriadne aktívnymi sú Slovensko-americké kultúrne stredisko v New Yorku, nezisková organizácia Veselica Slovak Cultural Organization (Veselica), ktorá pôsobí vo forme folklórneho súboru Veselica a ľudová hudba Veselica od roku 1999 či česko-slovenský Slavic American Sokol, nezisková organizácia, ktorá poskytuje vzdelávanie v českom a slovenskom jazyku, folklóre, kultúre a atletike," priblížila Kottrová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivý útok v Chorvátsku: V populárnej lokalite dovolenkárov útočila šelma!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Vznikne moslimská aliancia proti Izraelu? Erdogan vyzýva na rázne kroky
Nový francúzsky konzervatívny premiér Michel Barnier.
Vo Francúzsku začali masívne protesty: Prečo majú obyvatelia problém s novým premiérom?
Britský kráľ Karol III.
Kráľ Karol bojuje s rakovinou: Unikli správy, o ktorých on mlčí
(ilustračné foto)
Krutá tragédia: Chlapci († 9, † 12) sa hrali na pláži v piesku, po chvíli boli mŕtvi!
(ilustr. foto)
Obrovská tragédia! Chlap vyzabíjal svoju rodinu: Desivý nález v dome
Foto
Nemci sú v šoku: Tragicky zahynul tréner († 33) známeho klubu
(ilustračné foto)
Do hniezda záchrany napchali 6 ROČNÉ dieťa: Smutný objav pri dome dievčatka!
Blízkymi priateľmi sú i v súkromí.
Foto
George Clooney a Brad Pitt otvorene: Pripravujú POKRAČOVANIE kultového filmu?! Šepká sa o...
Zničená bytovka po ruskom raketovom útoku v meste Pavlohrad na stredovýchode Ukrajiny,
Rusi chcú ovládnuť celý Donbas: Armáda mala obsadiť ďalšiu obec!
(ilustračné foto)
Napätie vo vesmíre! Porucha spôsobila komplikácie: S TÝMTO nik nerátal!
Viedenské letisko (ilustračné foto)
Nehorázne, čo našli na viedenskom letisku: Lacný trik na policajtov nevyšiel!