Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2024 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Hrdina z Bardejova vo filme z Hollywoodu! Rudolf († 63) zachránil desiatky dievčat pred smrťou v Osvienčime

Statočný muž, o ktorom na Slovensku málokto vie, sa dočkal zaslúženej pocty. Americkí filmári v týchto dňoch v Hollywoode dokončili film o Rudolfovi Löwym († 63), ktorý zachránil desiatky dievčat z Bardejova pred istou smrťou v Osvienčime.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Bohužiaľ, sám na svoje hrdinstvo neskôr doplatil životom v koncentračnom tábore. Investorom filmu je americký podnikateľ Emil Fish (88) pochádzajúci z Bardejovskej Novej Vsi. Hlavnou hviezdou projektu je známy herec Robert John Davi (72). Film sa volá Bardejov.

Dojímavý príbeh dokazuje, že aj Slovensko malo svojho Oskara Schindlera. Volal sa Rudolf Löwy. Tento skutočný príbeh sa odohral už dávno, ale nikto si ho doposiaľ veľmi nevšímal, hoci si zaslúži pozornosť. Ja som prvýkrát prišiel do Bardejova v roku 2005. Keď som videl, v akom stave bolo historické židovské kultúrne dedičstvo, bol som nahnevaný, preto som sa rozhodol pomôcť ho zachovať. Zároveň som začal premýšľať aj o filme. Prvý krok som k tomu urobil v roku 2017. Najal som si scenáristu, aby príbeh napísal,“ povedal investor filmu a donor pri zachraňovaní pamiatok Emil Fish.

Chcel podpáliť mesto

Štedrý investor opísal udalosti, ktoré sa v marci 1942 odohrali v Bardejove. „Nacisti prikázali Tisovi, aby poslal 1 000 dievčat z východného Slovenska, z toho 400 z Bardejova, do Osvienčimu, kde mali údajne pracovať v továrni na topánky. Lenže Rudolf Löwy bol vplyvný muž a vedúci predstaviteľ židovskej komunity v meste. Dozvedel sa, že žiadna továreň v Osvienčime neexistuje a ide o obludný plán, ako dievčatá poslať na istú smrť do koncentráku. Časť z nich odcestovala rovno do Popradu, odkiaľ mal ísť transport, a zvyšných 312 umiestnili do dievčenskej školy v Bardejove. Do Popradu mali ísť na druhý deň. To ho veľmi nahnevalo. Bol majiteľom obchodu s alkoholom a jeho prvou myšlienkou bolo všetok alkohol rozliať a Bardejov podpáliť, lebo vedel, že všetci Židia skončia v koncentráku. Avšak rabín mu to zakázal,“ vysvetlil Fish.

Löwy preto vymyslel dômyselný plán. Vedel, že Nemci sa boja nákazlivých chorôb, preto v noci v spolupráci s lekárom Mikulášom Atlaszom (1891 - 1982) zaobstaral v Košiciach sérum proti týfusu „Po návrate infikovali 20 dievčat príznakmi vírusu. A aj keď dievčatá ešte neprejavovali známky choroby, dohodol sa s miestnym lekárom, že vydá potvrdenie o tom, že ho vykazujú a neodporúča transportovať žiadne z nich, aby sa choroba nešírila. Nakoniec aj tak veľa dievčat zomrelo v transportoch v roku 1944, keď odvliekli všetkých Židov. Niektorým sa však medzitým podarilo ujsť do Maďarska alebo sa schovať,“ zdôraznil Fish.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Talentovaný Číňan Zhang Zhijie zomrel priamo na ihrisku.
Tragický koniec bedmintonového zápasu: Talentovaný Číňan zomrel priamo na ihrisku (†17)
Ilustračné foto
Prelomové zistenie vedcov o mamutoch: Za ich vyhynutím nestála klíma, ale…
Mariandree Cárdenas
Dychberúci zážitok! Dievčina vie, čo sa s nami stane PO SMRTI: Tvrdí, že sa rozprávala s...
Maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj vyzýva Orbána k činom: Toto od neho žiada, hovoril o jasnom signále
Copenhagen, Denmark - August 24, 2017: Close up of two Danish police officers with text in Danish for police patroling the streets i the district oh Nyhavn.
Explózia v Dánsku zabila muža († 52): Policajti neverili vlastným očiam! Šialené, čo bolo na mieste nehody
(ilustračné foto)
Smrť a jej príznaky: Čo si všímať MESIACE vopred a TOTO sa objaví v posledných hodinách
Hizballáh tvrdí, že ako odvetu vystrelil desiatky rakiet na sever Izraela (ilustračná fotografia).
Hizballáh odpálil desiatky rakiet na Izrael: Na plné ústa hovorí o odvete
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin sa pripravuje na dôležité stretnutia: Rokovať bude s týmito mužmi
USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 2,3 miliardy dolárov.
USA pošlú pomoc za miliardy dolárov: Nenechajte sa mýliť, Ukrajina nie je sama, tvrdia
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký horoskop na JÚL: Koho čaká vášnivý flirt, problémy s peniazmi a strach o zdravie?!
Boeing 787-9 Dreamliner (ilustračná fotografia).
Čo sa to deje?! Rusko narušilo vzdušný priestor Litvy: Krajina sa búri
Pohľad na poškodenú cestu spájajúcu dve mestá Blantyre a Lilongwe po silných dažďoch spôsobených tropickým cyklónom Freddy v Blantyre v Malawi v utorok 14. marca 2023.
Cyklóna Freddy za sebou zanechala spúšť: Meteorológovia bijú na poplach! TOTO sa ešte nestalo