Vedci v Kalifornii teraz zistili, že užívanie škorice môže výrazne znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu aj u ľudí, ktorí už majú príznaky tzv. prediabetu. Títo ľudia môžu užívať čajovú lyžičku škorice dvakrát denne a riziko vzniku cukrovky sa u nich výrazne zníži.
Treba však dbať na to, aby sa konzumovala kôra pravej škorice (cejlónskej), a nie bežnejšia a lacnejšia čínska škorica, ktorá tiež obsahuje veľké množstvo toxického kumarínu, ktorý poškodzuje pečeň.
Pri prediabete je hladina cukru v krvi zvýšená nad zdravú úroveň, ale nie natoľko, aby spĺňala kritériá pre diagnózu cukrovky. Chronicky vysoká hladina cukru v krvi môže vyvolať množstvo potenciálne smrteľných komplikácií vrátane srdcových ochorení a závažných infekcií.
"Škorica, široko dostupný a lacný doplnok stravy, môže prispieť k lepšej kontrole glykémie, ak sa pridá do stravy ľudí, ktorí majú prediabetes spojený s obezitou," tvrdia vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, ktorí to preukázali experimentálne.