Rajčiny sa stali potenciálnymi spojencami v boji proti hypertenzii. Sú plné draslíka, ktoréje známy svojimi vlastnosťami znižujúcimi krvný tlak, a preto zohrávajú dôležitú úlohu v mnohých diétach zameraných na zdravé srdce. Rosa Maria Lamuela-Raventos, PharmD, spoluautorka štúdie uverejnenej v časopise European Journal of Preventive Cardiology, zdôrazňuje globálnu dostupnosť a cenovú prístupnosť rajčín. „Sú dôležitou súčasťou niektorých najlepších diét vrátane stredomorskej diéty,“ uvádza pre magazín Health.
Denne stačí len 50 gramov
Na štúdii sa zúčastnilo viac ako 7 000 dospelých Španielov s vysokým rizikom kardiovaskulárnych ochorení, aby sa na nich potvrdila alebo vyvrátila súvislosť medzi konzumáciou rajčín a znížením rizika hypertenzie. Štúdia rozdelená podľa veľkosti porcie ukázala, že u osôb s najvyššou konzumáciou rajčín, čo bolo viac ako 110 gramov denne, sa riziko hypertenzie znížilo o 36 %. Dokonca aj mierna konzumácia rajčín (44 až 82 gramov denne) preukázala účinok na zníženie krvného tlaku, čo predstavuje svetielko nádeje pre rizikové skupiny.
U účastníkov s už existujúcim vysokým krvným tlakom však došlo k menej výrazným zmenám, čo je pravdepodobne spôsobené faktormi, ako sú vek a dlhodobá hypertenzia. Rajčiny sú chválené nielen pre svoju cenovú dostupnosť a prístupnosť, ale ich bohatý obsah draslíka schvaľuje aj Americká asociácia srdca (AHA). Doktor Gregory Katz, kardiológ z NYU Langone Health, uvádza, že vyšší príjem draslíka sa spája s nižším krvným tlakom, takže rajčiny sú cenným doplnkom stravy pre zdravé srdce.
Dobrá vyvážená strava
Okrem draslíka sa môžu rajčiny pochváliť ďalším kardiovaskulárnym superhrdinom: lykopénom. Tento karotenoid má antioxidačné, protizápalové a protidoštičkové účinky, čo ďalej prispieva k potenciálu rajčín ako antihypertenzného prostriedku. Hoci sa táto štúdia zameriava na údaje z pozorovania, zdôraznenie príčinnej súvislosti je náročné. Napriek tomu nie sú uvedené žiadne nevýhody každodenného zaradenia rajčín do jedálnička. Ako súčasť vyváženej, srdcu prospešnej stravy sa tak pridávajú k ovociu, zelenine a celozrnným produktom, ktoré sa odporúčajú v rôznych klinických štúdiách. Je však nevyhnutné uvedomiť si, že rajčiny samy osebe krvný tlak neznížia.
Skôr by sa mali prijať ako súčasť komplexného životného štýlu, ktorý zahŕňa celozrnné výrobky, strukoviny a zdravé tuky. Cvičenie, upozorňuje Katz, zohráva kľúčovú úlohu, ktorá môže dokonca prevážiť nad zmenami v stravovaní. Okrem rajčín existuje celá škála potravín bohatých na draslík, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca. Určite si medzi nimi nájdete aj svoje obľúbené. Patria sem avokádo, jogurt, banány, pomaranče, špenát a tuniak. Hoci prispievajú k dobre vyváženej antihypertenznej strave, osoby s poruchami obličiek by si mali dať pozor kvôli možným komplikáciám súvisiacim s draslíkom.