Krúpová polievka s údeným mäsom
5 porcií/Príprava 25 minút/Varenie 120 minút
Potrebujeme:
- 250 g stredných jačmenných krúp
- 250 g malej bielej fazule
- 2 cibule
- pol lyžice celej rasce
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 500 g údeného mäsa (krkovička, plece, stehno)
- sušený kôpor
- bravčovú masť a hladkú múka na zásmažku
- 3-4 mrkvy
- 1-2 petržleny
- cukor, soľ, mleté čierne korenie
- kyslú smotanu
Postup:
Krúpy a fazuľu nechajte cez noc namočené v osolenej vode. Na druhý deň osmažte v hrnci na masti očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno s rascou, pridajte prelisovaný cesnak, bobkový list a údené mäso. Zalejte studenou vodou, priveďte do varu a varte 1-2 hodiny do zmäknutia mäsa. Údené vyberte z hrnca, vsypte doň prepláchnutú fazuľu s krúpami a uvarte do mäkka. Z masti a múky urobte zásmažku. Pomaly do nej vmiešajte časť tekutiny z polievky a nakoniec zásmažku dajte späť do hrnca k fazuli a krúpam. Povarte niekoľko minút, na záver vhoďte do polievky očistenú postrúhanú mrkvu a petržlen. Nechajte polievku prevrieť, dochuťte ju soľou, korením, prípadne cukrom. Podávajte s údeným mäsom, chlebom, alebo s kyslou smotanou.