Ovocie a zelenina môžu byť podľa portálu Mirror infikované škodlivými baktériami aj v dôsledku kontaktu so zvieratami a látkami v pôde alebo vode. Navyše, keď sú v obchode vyložené na pulte, za jediný deň sa ich dotknú stovky rúk. Po príchode domov teda hrozí riziko kontaminácie kvôli nesprávnemu skladovaniu a počas prípravy potravín. Ashleigh Tosh pre MuscleFood.com hovorí, že mnohých ľudí prekvapí, aké ochorenia si s ovocím a zeleninou môžete domov priniesť, ak ich riadne neumyjete.
"Je dôležité, aby sme zeleninu pred konzumáciou umyli, opláchli a vydrhli pod tečúcou vodou, aby sme zabránili konzumácii nečistôt, baktérií a pesticídov, ktoré môžu ľuďom spôsobiť ochorenie. Medzi ovocie, v ktorom sa zistil vyšší obsah pesticídov, patria jahody a brusnice, preto by sa pri ich umývaní mala venovať väčšia pozornosť. Dôležité je tiež zabezpečiť, aby bola listová zelenina, ako napríklad hlávkový šalát a kel, riadne umytá, aby sa minimalizovalo riziko otravy jedlom."
Jahody
Jahody sa musia riadne opláchnuť, aby sa odstránili nečistoty a zvyšky, pretože ide o ovocie, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou obsahuje silný kokteil zvyškov pesticídov.
Zemiaky
Neumytie zemiakov môže spôsobiť ochorenia prenášané potravinami. Zemiaky ako koreňová zelenina môžu absorbovať pesticídy a baktérie v pôde.
Kel
Listová zelenina, ako je kel, sa spája so škodlivými zárodkami vrátane baktérií e. coli a salmonely, preto je dôležité ju dôkladne opláchnuť pod vodou.